Новини
Політика

Хмельницьку владу “Опора” зловила на дочасній агітації

Під час візиту до Хмельницького Руслана Кошулинського, потенційного кандидата на пост Президента України, його супроводжував міський голова, а місцеві ЗМІ розміщували інтерв’ю з політиком, не маркуючи його як політичну рекламу. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

У грудні Хмельниччину відвідав лише один потенційний кандидат на пост Президента України – Руслан Кошулинський від ВО «Свобода». Візит відбувся 3 грудня. Упродовж дня політик відвідав міську раду, де побував у комунальній установі  «Агенція розвитку міста» та зустрівся з міським головою. Відтак у супроводі очільника міста, потенційний кандидат на пост Президента їздив до новозбудованого дитячого садка, на будівництво навчально-виховного комплексу та оновленої котельні, де спілкувався з керівником комунального підприємства. Пізніше він відвідав дитячу бібліотеку, дав інтерв’юмісцевій газеті, разом з головою ВО «Свобода» Олегом Тягнибоком побував у ефірі місцевого телеканалу, завітав на радіо та на Різдвяний ярмарок в центрі Хмельницького, зустрівся з громадою міста.

Треба зазначити, що інформація про візит політика, яка з’явилася у хмельницьких ЗМІ, не позначена як політична реклама, хоча українське законодавство вимагає маркування матеріалів рекламного характеру, незалежно від того розпочався виборчий процес чи ні. Відповідно до частини 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та  який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Тому Громадянська мережа ОПОРА застерігає політиків і ЗМІ від використання прихованої реклами, оскільки це може створювати нерівні умови участі кандидатів у виборчому процесі, коли той розпочнеться.

Детально про візит Руслана Кошулинського до Хмельницького можна прочитати на сайті ВО «Свобода» у матеріалі «День з Русланом Кошулинським: львів’янин, котрий не п’є каву, але любить своє». Авторка публікації – Ольга Саліпа, головна спеціалістка по зв’язках зі ЗМІ, політичними партіями та громадськими організаціями Хмельницької міської ради.

ОПОРА звернулася із запитом до Хмельницької міської ради, поцікавившись, на яких підставах міський голова у робочий час супроводжував політика, а також чи перебувала Ольга Саліпа на роботі 3 грудня, готуючи інтерв’ю з Русланом Кошулинським для сайту «Свободи». У відповідь на запит міська рада зазначила, що «3.12.2018 року міський голова Олександр Симчишин здійснював традиційний робочий об’їзд закладами освіти, будівництвами, котельнями та іншими об’єктами комунальної власності. До об’їзду з метою обміну досвідом долучився депутат Львівської обласної ради Кошулинський Руслан Володимирович, представники засобів масової інформації тощо». За інформацією, наданою міськрадою, Ольга Саліпа 3.12.2018 р. перебувала у відпустці і не виконувала свою трудову функцію.

«Візит Руслана Кошулинського, який є потенційним кандидатом на пост Президента України, до Хмельницького має ознаки дочасної агітації. До того ж, якби у період офіційної виборчої кампанії міський голова супроводжував кандидата, ми б вбачали у цьому порушення виборчого законодавства, адже відповідно до статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» категорично заборонено втручання органів місцевого самоврядування у виборчий процес, натомість вони мають забезпечувати рівне й неупереджене ставлення до кандидатів», – говорить Андрій Попик, координатор кампанії громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області.

За словами Ольги Коцюруби, радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, зустрічі потенційних кандидатів із працівниками органів публічної адміністрації на місцях або працівниками комунальних закладів у робочий час є проблемою: «У межах виборчої кампанії участь службовців в заходах кандидатів не допускається, чіткої заборони щодо участі працівників комунальних підприємств чи закладів охорони здоров’я та освіти немає, водночас в цих закладах заборонено розміщувати агітаційні матеріали та політичну рекламу, – каже юристка. – Щодо проведення таких зустрічей у робочий час, то виникає питання про дотримання трудового законодавства».

Крім того, зазначила юристка, витрати на такі візити не будуть включатися до офіційної звітності кандидатів, оскільки передвиборна кампанія офіційно не стартувала.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. До того ж 15 листопада 2018 року ЦВК оприлюднила заяву про те, що дочасна агітація – поза законом.

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS