Новини
Суспільство

Новорічні дерева Хмельниччини: законні та незаконні

Лісівники краю цьогріч запланували реалізувати до 15 тисяч новорічних дерев. Про це повідомив головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Євнен Клок МТРК “Місто”.

За потреби лісівники можуть реалізувати і більше 30 тисяч новорічних дерев. Але за останні роки цей показник не перевищував 20 тисяч. У лісогосподарствах області є 200 гектарів спеціальних шкілок, де ялинки та сосни вирощуються спеціально для новорічних потреб. Вони розташовані на всій території Хмельниччини. Проте більшу кількість таких дерев вирощують у північних районах області. Оскільки природні умови там кращі для їхнього росту.

У людей чомусь склалася думка, що вирубування ялинок й сосен спричиняє шкоду екології. Але вона хибна. Тому що лісове господарство подібне до сільського. Так само вирощується певна органічна продукція – зазначив Євген Клок.

Утім, зловживання у цій сфері таки існують. За незаконне зрубування дерев передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. А якщо шкода заподіяна у значних обсягах, може йтися і про відповідальність кримінальну.

Наприклад, вантажівка з незаконно зрубаними ялинками потягне вже на кримінальну відповідальінсть. Останній випадок такої масової незаконної вирубки новорічних дерев зафіксований п’ять років тому. У всі інші роки були лише поодинокі випадки. Сумарно винуватець незаконної вирубки може сплатити від 500 до 3000 гривень штрафу та відшкодування збитків за одне дерево.

 

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS