Новини
Політика

ЗМІ Хмельниччини найчастіше «джинсують» за Порошенка та проти Тимошенко

Упродовж 3 тижнів грудня в періодичних друкованих виданнях у Хмельницькому ОПОРА зафіксувала 15 публікацій з ознаками прихованої  реклами потенційних кандидатів на пост Президента України. Найчастіше у таких матеріалах фігурують Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. При цьому «чорний піар» був наявний лише щодо лідерки ВО «Батьківщина».

У хмельницьких газетах «Подільські вісті», «Проскурів» і «Актуально для подолян», які виходили друком з 6 до 21 грудня цього року, жодна із публікацій, що мають ознаки політичної реклами, не містить відповідної позначки. При цьому в частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

photo_25-11-2018_Khmelnytskyi_dzhynsa

Найбільше публікацій, які можна вважати прихованою рекламою, стосувалися діяльності чинного президента і переважно деталізували його гасло «Армія. Мова. Віра». У матеріалі «Порошенко здобуває автокефалію для України» («Актуально для подолян», №49 від 6 грудня) автор, політичний експерт Володимир Манько, формує позитивний образ очільника держави і говорить не лише про релігію: «Він бореться за Україну на усіх напрямах. Зміцнює армію, яка увійшла у топ10 серед європейських країн і готова до відсічі агресору зі сходу. Він очолює дипломатію, яка перемагає кремлівську на усіх міжнародних майданчиках. Через це не може Путін добитися скасування санкцій, які послаблюють його країну. Порошенко негайно й рішуче відреагував воєнним станом на атаку російських човнів у Керченській протоці. Він бореться за Україну й не здається. А тому, хто бореться за правду, — ​Бог допомагає». Аналогічна публікація є, зокрема, на сайті «Волинь» та в газеті «Волинь нова».

Матеріал «Більше діла — ​менше слів» («Актуально для подолян», №50 від 13 грудня) присвячений мовній темі. У ньому йдеться про «дієві кроки» влади на підтримку української мови: «…кроки влади в мовній царині не просто результативні, а впроваджуються з належною повагою до носіїв інших мов. Українську не нав’язують у приватному спілкуванні, але її престиж зростає. Саме така українізація нам потрібна: акуратна, але дієва». Ця стаття також розміщена на сайті «Волинь». Тема української мови порушується також в публікації «Русский мир» відступає у своє Підмосков’я» («Проскурів», №50 від 13 грудня), яку спостерігачі ОПОРИ зафіксували і у виданнях Вінниччини, зокрема у інтернет-виданні «33 канал».

Релігійної тематики стосується ще одна публікація, що позитивно характеризує Петра Порошенка, — «Місце в історії для Петра» («Актуально для подолян», №51 від 20 грудня). Цей матеріал активно поширили багато місцевих ЗМІ, є він на сайті «ZIK», у газеті «Рівне вечірнє», про що раніше повідомляла ОПОРА.

Публікацію «Петро Порошенко: «Коли в Москві говорять про Україну як про нібито свою канонічну територію, хіба це не є зазіханням на нашу територіальну цілісність?» («Проскурів», №49 від 6 грудня) також вдалося відшукати у виданнях інших регіонів, до прикладу, вона є на сайті «Новини Виноградівщини».

Крім того, на початку грудня ЗМІ Хмельниччини активно висвітлювали візит Петра Порошенка на Хмельниччину, який відбувся 30 листопада.

Часто згадували місцеві медіа і Юлію Тимошенко, проте не завжди позитивно. З-поміж позитивних – матеріал «Аналітик Атлантичної Ради: Президентство Тимошенко — шанс для нового початку та прогресивного розвитку країни» («Подільські вісті», №51 від 6 грудня), у якому зазначається, що «перспективу приходу Тимошенко до влади варто розглядати, як шанс для нового початку, покращення відносин і прогресивного розвитку країни загалом». Аналогічний текст є також у онлайн-виданні «Новости Херсонщины»та в інших українських ЗМІ.

Ще одна публікація на користь політикині – «Тимошенко: «Ми сьогодні переконалися, наскільки талановитою та сильною може бути молодь» («Подільські вісті», №53 від 20 грудня). Завершує матеріал перелік справ, які, на думку автора, «красять» Юлію Тимошенко: «Можна згадати той факт, що уряд Тимошенко запровадив достойну державну допомогу при народженні дитини у 2005 р. Другий уряд Тимошенко вдосконалив Закон «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»… Саме Кабмін, який у 2007-2010 рр. очолювала Юлія Тимошенко, затвердив державну цільову соціальну програму «Молодь України» на 2009-2015 рр. Це конкретні факти, що вказують на політичний досвід та стратегічний підхід Тимошенко як командного лідера та державного діяча». Таку ж статтю ОПОРА зафіксувала у виданні «Херсонські факти».

Щодо «джинси» проти лідерки ВО «Батьківщина», або ж матеріалів з ознаками «чорного піару», то таких публікацій у проаналізованих виданнях в грудні було 3: «Від Тимошенко вимагають відповіді», «Юлія Тимошенко – дорівнює Володимир Путін» («Актуально для подолян», №50 від 13 грудня) та «Саакашвілі: українці втомилися від Тимошенко, бо вона не месія» («Актуально для подолян», №51 від 20 грудня). Про те, що перші два матеріали можуть бути замовними, свідчить наявність таких самих або схожих текстів у медіа інших регіонів – «Волинь»«Galinfo» та інших.

Руслана Кошулинського у виданнях, які моніторила ОПОРА, згадали двічі: в інтерв’ю «Руслан Кошулинський: «Захистимо українців від Московії та олігархату» («Проскурів», №50 від 13 грудня) та в публікації «Олег Тягнибок та Руслан Кошулинський зустрілися з хмельничанами» («Проскурів», №49 від 6 грудня). В обох матеріалах політика називають кандидатом у президенти: в інтерв’ю запитують про його погляди на теперішні українські проблеми, а в репортажі із зустрічі з громадою зазначають, що Олег Тягнибок вважає Руслана Кошулинського «людиною, яка могла б стати для України гідним президентом і подолати всі виклики», а на підтвердження наводять цитату лідера ВО «Свобода».

Так само дві публікації з ознаками «джинси» зафіксувала ОПОРА і щодо Олега Ляшка. У матеріалі «Олег Ляшко: Маю честь відзвітувати перед українцями» («Подільські вісті», №52 від 13 грудня) зазначається, що «сьогодні РПЛ – найрезультативніша, хоча й опозиційна фракція Верховної Ради. Більше 100 законопроектів авторства Олега Ляшка вже стали законами. І вони стосуються соціального захисту українців, підтримки національного виробника тощо».Аналогічну публікацію спостерігачі ОПОРИ зафіксували в інтернет-виданні «Приазовский рабочий». В матеріалі «Олег Ляшко: влада має захистити життя людей» йдеться про забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. У двох останніх абзацах – реклама програми «Час справедливості з Олегом Ляшком», при цьому жодних позначень про рекламний характер публікації немає.

Ще один політик, про якого писали місцеві ЗМІ, – Сергій Тарута, лідер партії «Основа». У публікації «Принципи «Основи»: повага до родини, справедливі тарифи» («Актуально для подолян», №49 від 6 грудня) наводиться цитата політика: «Ми заявляємо: прийшовши до влади, знизимо ціну газу для населення на 40 відсотків». Безпосередньо про партію «Основа» йдеться у коментарі очільника місцевого партійного осередку «Андрій Починок: «Партія «Основа» – політичний майданчик розвитку і злагоди» («Актуально для подолян», №51 від 20 грудня). У газеті ці матеріали не марковано як політичну рекламу, водночас у місцевому онлайн-виданні «Незалежний громадський портал» публікацію «Принципи «Основи»: Повага до прав і свобод» розміщено як політичну рекламу.

За словами Андрія Попика, координатора громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області, до офіційного старту виборчої кампанії розміщення матеріалів про політиків без позначки про рекламу не можна назвати порушенням саме виборчого законодавства. Утім, їх можна трактувати як «джинсу», тобто приховану рекламу, оскільки більшість із наведених публікацій наявні одразу в кількох виданнях, висвітлюють наміри політиків, просувають їх.

Громадянська мережа ОПОРА застерігає політиків і ЗМІ від використання прихованої реклами, оскільки це може створювати нерівні умови участі кандидатів у виборчому процесі, коли той розпочнеться.

 

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS