Новини
Події

На Хмельницькій АЕС обговорили радіаційну безпеку та захист персоналу

Наприкінці року на Хмельницькій АЕС традиційно відбулося засідання комітету ALARA. 26 грудня на енергопідприємстві підсумовували результати діяльності щодо радіаційної безпеки та захисту персоналу атомної станції у 2018 та окреслили основні напрямки діяльності на наступний рік.

Застосування методології ALARA є одним з важливих елементів культури безпеки.

Комітет ALARA, насамперед, встановлює цільові показники рівня радіаційної безпеки ХАЕС, проводить періодичний аналіз виконання програми радіаційного захисту і формує заходи для підвищення її ефективності. Контроль індивідуальних і колективних доз зовнішнього опромінення персоналу ВП ХАЕС та підрядних організацій здійснюється на основі загальновизнаного принципу ALARA, сформульованого МАГАТЕ. ALARA дослівно перекладається, як “досягнути настільки низького рівня радіаційного впливу, наскільки цього можна досягти у розумних межах”.

Підводячи підсумки року, що минає, заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки ВП ХАЕС Віталій Литус зазначив, що ХАЕС дотримується основних принципів забезпечення радіаційного захисту персоналу атомної станції, населення та навколишнього середовища. Проте кінцевою метою діяльності комітету ALARA є постійне зниження показників доз опромінювання персоналу.

Розповідаючи про плани на 2019 рік, Віталій Литус зауважив, що в рамках продовження терміну експлуатації першого енергоблока ХАЕС буде модернізовано систему з нерозповсюдження радіоактивного забруднення, встановлено нові стійки радіаційного контролю та оновлено систему контролю вимірювання вмісту радіонуклідів в організмі людини.

Під час засідання комітету ALARA окреслено основні напрямки з вдосконалення цих процесів на 2019 рік, з врахуванням досвіду Всесвітньої асоціації операторів АЕС.

Інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS