Новини
Екологія

У Хмельницькому обговорили те, як бути далі з поліетиленовими пакетами

Влітку цього року виконавчим комітетом Хмельницької міськради було прийнято рішення  «Про використання поліетиленових пакетів в об’єктах торговельної мережі та на ринках м. Хмельницького».

Суб’єктам господарювання, задіяним у сфері торгівлі, рекомендували пропонувати покупцям альтернативу використання одноразових поліетиленових пакетів, одноразового посуду – пакети для упакування, посуд з біологічних полімерних чи паперових матеріалів, багаторазові торбини тощо. Як ми нещодавно повідомляли, міська рада, в свою чергу, ініціювала акцію, під час проведення якої фірмові мережі та місцеві виробники мають змогу отримання на безкоштовній основі акційних матеріалів у вигляді брендованих еко-торбинок. Робиться це з метою покращення екологічної ситуації та полегшення переходу покупців з поліетиленових пакетів на еко-торбинки для використання у побутових цілях.

27 грудня  управління торгівлі провело семінар для підприємців для того, щоб обговорити рекомендації, зазначені у рішенні міської влади. На захід були запрошені доцент кафедри екології Хмельницького національного університету, кандидат технічних наук Ольга Єфремова, директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА Руслан Якубаш, заступник  начальника управління екології екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міськради  Інна Куцка та представник КП «Спецкомунтранс» Євгенія Смолієнко.

Ольга Єфремова розповіла про небезпеку полімерної пакувальної тари для довкілля. Її використання призводить до забруднення атмосфери, грунтів, водойм, чинить шкідливий вплив на флору і фауну. Серйозної шкоди зазнає й здоров’я людей. Діоксан, до прикладу, за своєю токсичністю переважає синильну кислоту, ботулічний, правцевий та дифтерійний токсини. Та й розкладаються такі матеріали дуже довго – від 100 до 1000 років.

Для того, щоб використання полімерної пакувальної тари не шкодило довкіллю і людині, треба знайти альтернативу для неї.

Замість поліетиленових пакетів можна використовувати водорозчинний біопластик. Підприємства, які продукують їх, в Україні існують. За словами підприємців, є такий виробник і у Хмельницькому. Однак про нього мало кому відомо. До того ж і вартість біопластику вища за звичайний поліетилен. Крім того, за відмову від поліетиленових пакетів у торгівлі підприємців треба стимулювати.

«Екологічна свідомість наших громадян не надто висока. Можливо і потрібно приймати такі рішення, щоб суб’єкт господарювання, який долучиться до збереження довкілля, мав підтримку, пільги. Але головне – треба робити кроки у суттєвому обмеженні або забороні використання поліетиленових пакетів на законодавчому рівні», – підкреслив Руслан Якубаш.

Євгенія  Смолієнко зазначила, що скептичне відношення до запровадження екобусів у Хмельницькому виявилося помилковим – хмельничани виявляють свідомість, здаючи особливо шкідливі відходи до екобусів, що функціонують у місті. До речі, при відносно незначній частці відпрацьованих батарейок і акумуляторів, вони завдають величезної шкоди довкіллю. На жаль, в Україні поки що вони не утилізуються. Зібрані небезпечні відходи збираються і зберігаються у спеціально обладнаних сховищах. Потім вони будуть відправлені на утилізацію закордон.

Торкнулися спікери і питання «прихильності» хмельничан до штучних квітів. Шкода від їх спалення дуже велика, а люди дуже неохоче відмовляються від них.

Загалом підприємці не заперечують проти відмови від поліетиленових пакетів. Вони вважають, що потрібно ширше інформувати і представників бізнесу, і населення про шкоду поліетиленової тари та пропонувати розумну альтернативу.

Автор: Алла Самойленко

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS