Новини
Політика

Сторінки-боти, благодійність та адмінресурс. “Опора” про політичний процес на Хмельниччині

Передвиборча кампанія офіційно не стартувала, але вже від жовтня представники “Опори” фіксують на Хмельниччині помітне пожвавлення активності потенційних учасників передвиборчих перегонів.

Серед основних проявів дочасної агітації – політична благодійність, збільшення зовнішньої політичної реклами та замовних матеріалів про потенційних кандидатів у ЗМІ

Одна з особливостей реклами, зокрема і зовнішньої те, що вона ніде не фіксуватиметься. Бо облік коштів, витрачених політсилами, ведеться лише після офіційного висунення кандидата у Президенти. Це можна вважати одним з методів обходу законодавства. Партійці  працюють ніби у законному полі, але фактично вже проводять виборчу кампанію, – розповів координатор громадського спостереження за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

За його словами, для України в цілому та для Хмельниччини зокрема характерне також використання у передвиборчому процесі адмінресурсу. “Опора” від жовтня моніторила представників державних адміністрацій області – голів, перших заступників, заступників і керівників апарату – щодо їхньої партійності. За цими показником 29% керівництва адміністрацій Хмельниччини є партійними. При цьому частина офіційно безпартійних посадовців адміністрацій у 2015 році балотувалася у місцеві ради від певних політичних сил.

Значна частина керівницва РДА – каже Андрій Попик – мають політичну зацікавленість. І дуже важливо, щоб під час виборів був розмежований їхній інтерес, як політиків і як державних службовців. Практика показує: в Україні це дуже важко робити. Тому що часто люди не усвідомлюють: вони своїми діями роблять перевагу тому чи іншому кандидату. 

Традиційною є і політична благодійність. Оскільки передвибоча кампанія офіційно не стартувала, не можна сказати, що це роблять кандидати у президенти. Бо вони наразі  вважаються лише потенційними кандидатами. До прикладу, на початку листопада хмельничанам роздавали продуктові набори у приміщенні, де розташований офіс обласного осередку ВО «Батьківщина». За словами людей, акцію ініціював голова місцевої організації партії. І хоча наразі про порушення не йдеться, оскільки виборчі перегони ще не стартували, однак наслідки таких дій можуть проявитися під час
виборів різних рівнів.

Черговий сплеск партійної благодійності спостерігачі “Опори” зафіксували з нагоди свята Миколая, коли
політики дарували презенти дітям у навчальних закладах Хмельниччини. У школах та дитсадках, зокрема, побували представники Радикально партії Олега Ляшка, партії «За конкретні справи», ГО «Батьківщина молода», яка фактично є
молодіжним крилом ВО «Батьківщина», а також більшості народних депутатів від області.

У Законі України “Про освіту” є норма (ч.4 ст. 31), яка забороняє керівницву навчальних  закладів залучати школярів до заходів, організованих партійцями.  Але у Адміністративному та Кримінальному кодексах такої норми нема. Тому притягнути до відповідальності ці політичні сили неможливо. Потрібно звертатися до керівників закладів за роз’ясненням, на яких підставах там перебували політичні діячі,  – зазначив Андрій Попик.

Окрім того, на Хмельниччині з’явилися і перші паростки чорного піару. Наприклад, під час виборів в ОТГ Хмельниччини у Фейсбук представники “Опори” зафіксували фейкові сторінки районних осередків партії БПП “Солідарність”, які були зареєстровані у жовтні-листопаді. Синхронно в інших регіонах України відбулися аналогічні процеси.

Це технологія всеукраїнська, коли від імені нібито районного осередку БПП озвучувалися якісь “закиди” до обласного керівництва партії БПП. Тобто ми бачимо: політсили починають освоювати інтернет не лише для того, щоб пропагувати свої здобутки, але й для того, щоб вести кампанії чорного піару, – констатував Андрій Попик.

За словами координатора “Опори”, відслідковувати роздавання листівок з чорним піаром буде суттєво простіше, ніж фіксувати такі речі в інтернеті.

 

 

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS