Новини
Здоров’я

У Хмельницькому для хворих на кір облаштували окремий корпус

54 пацієнти – саме стільки хворих на кір наразі перебувають у Хмельницькій інфекційній лікарні. Серед них – 31 дитина. У медзакладі для таких хворих вперше за останні 15 років розгорнули окремий корпус, аби вони не контактували з іншими пацієнтами.

«Вірус дуже висококонтагіозний, високолетючий, він може підніматися по вентиляції, може розповсюджуватися коридором, – пояснює заввідділенням для лікування дорослих хворих Хмельницької інфекційної лікарні Валентина Кузьміна. – І коли пацієнт виходить з палати, повітря може до двох годин утримувати вірус кору, який є контагіозний (заразний) для іншого пацієнта. Тому для пацієнтів з кором ми розгорнули повністю цілий корпус».

Серед тих, кому в лікарні встановили діагноз «кір», 33 жителів обласного центру. У п’яти пацієнтів медики підозрюють ускладнення у вигляді пневмонії. У більшості хворих, каже Валентна Кузьміна, спостерігають характерні для цієї інфекційної недуги реактивні гепатити та панкреатити. А починався кір у всіх пацієнтів однаково – симптомами, схожими на грип: висока температура (39-40 градусів), кашель, кон’юнктивіт,  інтоксикація. Але, починаючи з 3-5 дня, при кору з’являється ще й висипання.

Кір – це хвороба, яка має циклічний перебіг. Щоп’ять років в Україні, яка не має колективного імунітету до цієї інфекції, фіксують збільшення захворюванності як серед дітей, так і серед дорослих.

За словами начальника управління охорони здоров’я Хмельницької міської ради Бориса Ткача, серед дорослих, швидше за все, відгукується той період, коли в країні не проходила вакцинація проти кору. А щодо дітей, то медики закликають тих, хто ще не вакцинував своїх малюків, зробити це. Вакцинація не захищає повністю від захворювання, але воно протікає в легшій формі.

Зараз вакцини від кору у лікарнях Хмельницького є. Діти забезпечені ними повністю, а дорослих можуть щепити тими препаратами, які залишилися з минулорічних запасів. Мінохорони здоров’я дозволяє це зробити.

Детальінше – у сюжеті МТРК Місто.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS