Новини
Суспільство

Дільниці Хмельницького СІЗО винесли за межі міста

У слідчому ізоляторі в самому центрі міста чекають вироку суду та відбувають покарання ув’язнені чоловіки, жінки та неповнолітні. Розрахована на 400 осіб, державна установа нині переповнена. Про це йшлося під час міжрегіональної виїзної наради керівництва виправних установ трьох областей – Хмельницької, Чернівецької та Вінницької.

Одному із корпусів Хмельницького СІЗО – 220 років, тому і комунікації, і приміщення потребують капітального ремонту. У лазні минулого року зробили нову систему вентиляції. Миття за розкладом – раз на тиждень. Повністю відремонтували харчоблок та придбали нове устаткування. Засуджені харчуються безпосередньо по камерах. В меню, зокрема хліб, випечений самими засудженими. В ньому – жодних розпушувачів, тільки основні інгредієнти: борошно, олія, сіль, дріжджі.

В одній з жіночих камер – п’ять ліжок. Тут тісно, але чисто і сухо. Поруч – камера для неповнолітніх – їх у Хмельницькому СІЗО, наразі, дев’ятеро. Ця кімната більша, навіть стіни у ній – іншого кольору.

Як діятимуть у випадку заколоту в ізоляторі – наочно продемонструвала група швидкого реагування, яка є в штаті установи. Якщо для всіх інших по тривозі – до двох годин прибуття, то у цього підрозділу є на це 40 хвилин.

У 2017 році Хмельницька міська рада затвердила програму щодо забезпечення належних комунально-побутових умов засуджених та осіб, взятих під варту, які утримуються в слідчому ізоляторі. Цього року на її виконання виділили півмільйона гривень.

«Слідчий ізолятор розташований в дуже незручному місці, немає можливості його розширяти нікуди, тому що місто навколо, – коментує начальник Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Василь Дремлюга. – З іншого боку, є перспектива бачення того, що ми будемо його виносити за межі міста. Територія, в принципі, вже визначена, але питання у фінансуванні».

Щоб розв’язати проблему переповнення в СІЗО, одну з дільниць ізолятора наразі розмістили у Шепетівці. Друга, після добудови корпусу та затвердження документів Міністерством юстиції, працюватиме в Райковецькій виправній колонії.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS