Новини
Суспільство

Сергій Лабазюк: Сила українського народу – у його єдності

«Обіймись, Україно» – саме під таким гаслом цьогоріч відбувалися святкування Дня Соборності України у Волочиському та Підволочиському районах. Сто років тому, 22 січня 1919 року, на Софіївській площі проголосили Акт Злуки. Цей день став вагомою сторінкою в житті українського народу, адже саме тоді об’єдналися Українська народна республіка та Західноукраїнська народна республіка.

Традиційні заходи з нагоди 100-ї річниці Акту Злуки відбулися на межі двох областей – Хмельницької та Тернопільської. Розпочалася акція із спільної ходи на мосту через річку Збруч. Сьогодні водойма розділяє Хмельниччину та Тернопільщину, а 100 років тому вона була кордоном між УНР та ЗУНР. Традиційно дві колони вийшли назустріч одна одній, з’єднали жовту та блакитну стрічки в національний прапор та за гарною українською традицією обмінялися короваями.

Після символічного об’єднання відбувся спільний молебень. Під час літургії помолилися за мир та вшанували хвилиною мовчання героїв, які полягли у боротьбі за незалежність України.

Продовжилося дійство святковим концертом. Для глядачів виступили творчі колективи Волочиська та Підволочиська. Спеціальним гостем став Заслужений артист України, співак Володимир Вермінський.

Попри мороз та холод, відзначити сторіччя Акту Злуки зібралося кілька сотень людей. Усіх присутніх частували традиційними смаколиками та гарячим чаєм.

«Я кожен рік беру участь у заходах, присвячених Дню Соборності, – розповідає пан Василь, який приїхав з села Колодіївка. – Це свято буде до тих пір, доки існуватиме наша держава, адже саме цей день є початком історії сучасної України. Я бажаю нам усім перемоги та мирного життя в нашій державі».

Пізніше епіцентром святкувань стало поле поблизу сцени – там розгорнулося справжнє театралізоване дійство. Реконструкцію подій сторічної давнини «Бій підрозділу війська УНР проти збройних відділів більшовицької Московії» відтворили члени громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» з міста Львова.  Організатори зробили все можливе, аби кожен присутній став частиною буремних подій 1919 року. На імпровізованому фронті лунали потужні постріли, акторів одягнули у військову форму, виготовлену за точним зразком початку ХХ століття, а руках вони тримали оригінальну зброю, якій понад 100 років.

«Ми сьогодні відтворили один із епізодів московсько-української війни, а саме бій між українцями та більшовиками за височину на березі Збруча. Під час цих бойових дій ми боронили свою незалежність, а вороги намагалися окупувати наші території, що їм, зрештою, і вдалося зробити», – розповів голова громадської організації Любомир Горбач.

Святкову програму організували за сприяння народних депутатів України Сергія Лабазюка та Михайла Головка.  

Сто років тому український народ отримав шанс побудувати єдину незалежну Україну, однак через низку причин цю можливість ми втратили.  Головне – ми врахували помилки тодішніх керманичів та через півстоліття з новими силами взялися за відновлення нашої державності – так аналізує події 20-их років минулого століття Сергій Лабазюк.

«Наш народ та наші території неодноразово ділили між собою різні імперії та держави, однак ми все одно об’єдналися. Я переконаний, що цього разу ми зуміємо зберегти нашу незалежність та примножити її у вигляді традицій та здобутків. Для Волочиська – це особливе свято, адже саме річка Збруч, яка омиває місто, 100 років тому була кордоном між двома республіками».

«Хочеться вірити, що через ці події ми стали досвідченішими та мудрішими і нам нарешті вдасться об’єднатися навіки. Я вірю в те, що ми переможемо і це свято дає надію на те, що Україна буде могутньою та сильною державою», – оцінює події сторічної давнини нардеп Михайло Головко.

У незалежній Україні День Соборності стало справді національним святом. Мільйони українців у різних куточках  виходять на вулиці з державними символами та утворюють живі ланцюги єдності. І для них – це не просто черговий флешмоб, а символ єдності та сили.


PR
Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS