Новини
Екологія

На Хмельниччині можуть з’явитися енергетичні кооперативи

Бізнес-модель кооперативних сонячних електростанцій пропонують впровадити представники Хмельницького енергетичного кластеру. Експерти переконують: це екологічний бізнес, який дозволить раціонально використовувати площу дахів комунальних закладів, зменшити викиди СО2, а враховуючи тенденцію збільшення вартості енергоносіїв використовувати дешеву чисту енергію та заробляти. Про це йдеться у сюжеті МТРК Місто.

За словами радника голови Хмельницької ОДА Василя Міракіна, у місті є досить велика площа незадіяних дахів комунального значення чи територіальних громад. Саме на цих дахах і планують розміщувати сонячні електростанції, а люди будуть мати можливість викупляти їх частини як пай, якщо це буде система кооперативу. Якщо це буде система державно-приватного партнерства, там буде якась інша форма юридичного механізму.

Реалізація ідеї енергетичного кооперативу буде залежати від комплексного підходу представників влади, громадськості та бізнесу, зауважують експерти. Аби і в громадах, і інвестори чітко розуміли потенціал відновлювальних джерел енергії, зокрема, сонячної, представники кластеру розробили спеціальну методику оцінки. Вона передбачає аналіз земельних ділянок, екологічну доцільність, оцінку мереж та підстанцій. Методику, орієнтована на сонячні електростанції різних масштабів, презентували під час круглого столу. Враховуючи пропозиції учасників заходу, її доопрацюють і далі досвід поширюватимуть не лише Хмельниччиною, а й Україною.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS