Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини заборгували за газ понад півмільярда гривень

Підняття державою ціни на газ з листопада минулого року позначилося на розрахунках населення. 618 мільйонів гривень заборгували подоляни «Хмельницькгаз збуту». Люди у всіх гріхах звинувачують газопостачальні компанії, а насправді останні від здорожчання нічого не виграють, адже з 8 гривень 55 копійок за один кубічний метр «Хмельницькгаз збут» отримує лише 19 копійок.

«У нас немає мільярдних наших грошей, – поянює Андрій Левицький, директор ТОВ «Хмельницькгаз збут». – Те, що платить населення мільярди, вони в розмірі 87%, тобто 7,5 гривні, відразу йдуть в національну компанію НАК «Нафтогаз Україна». Це державна компанія».

Окрім збільшення ціни на газ, причиною багатомільйонних боргів стало стрімке зменшення числа отримувачів субсидій. Якщо минулого року нею на послуги з газопостачання користувалися майже 260 тисяч подолян, то зараз їх число зменшилося до 163 тисяч. Крім того, на 14 відсотків зменшили соціальні нормативи при нарахуванні субсидій. Однак держава стимулюватиме сумлінних споживачів: з 1 січня цього року запроваджено механізм монетизації субсидій. Іншими словами, за економію люди отримуватимуть живі кошти. Однак, лише ті, хто оформив державну допомогу вперше, з початку 2019 року.

Подоляни отримуватимуть субсидію на картку «Ощадбанку», банк розраховуватиметься із комунальними підприємствами та інформуватиме людей смс-повідомленнями.

«Таким чином можна спонукати громадян  до ощадливого використання природних ресурсів, енергоресурсів, – коментує Людмила Войтенко, заступник начальника управління роздрібного бізнесу ВАТ «Державний ощадний банк України». – По завершенню опалювального сезону, після 1 червня, кошти субсидії, які громадяни зекономлять, буде автоматично зарахована на поточний рахунок клієнта».

Газопостачальник «Хмельницькгаз збут» вкотре звертається до споживачів з проханням ліквідувати борги та не допускати їх накопичення, адже така критична ситуація ставить під загрозу забезпечення газом. Крім того, потрібно розраховуватися за придбаний в держави газ та закупити його на подальші періоди.

Згідно із законом України «Про житлово-комунальні послуги», окрім позбавлення права на субсидію та припинення надання комунальних послуг, з 1 травня за несвоєчасні розрахунки громадяни сплачуватимуть пеню в розмірі 0, 01 відсотка за кожен день прострочення після 20 числа місяця.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS