Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому вуличне освітлення модернізують за 3,5 мільйона

За кошти з міського бюджету у першому півріччі планують продовжити оновлення мережі зовнішнього освітлення. Торік на вулицях міста встановили понад півтисячі нових енергоощадних світильників. На проспекті Миру повністю замінили 230 таких ліхтарів. Для кращого освітлення вулиць вони мають регульований кут нахилу.

Загалом на кінець року економія по електроенергії в місті склала близько 1,4 мільйона кіловат-годин. А якщо помножити на 2,82 гривні, то сума виходить суттєва, кажуть у КП «Міськсвітло».

«В цьому році ми плануємо приділити увагу заміні лампочок, які споживають дуже багато струму, – коментує директор комунального підприємства Володимир Пекарський. В нас їх залишилося близько півтисячі, і я сподіваюся, що в цьому році ми це питання закриємо повністю».

За місяць капітальний ремонт мереж освітлення розпочнуть у приватному секторі в мікрорайоні Лезневе. Світліше стане й на прибудинкових територіях. Комунальник обіцяють приділити увагу майже всім мікрорайонам Хмельницького. Також замінити лампи планують на відрізку від вулиці Подільської до філармонії.

З 2018 року комунальники основний акцент роблять на енергозбереженні, адже лише минулого року завдяки встановленню нових світильників та заміні ламп розжарювання на світлодіодні місто зекономило майже чотири мільйони гривень. Втім, цього року, в зв’язку зі змінами у законодавстві, ситуація інша.

«З 1 січня 2019 року вийшов закон про вільний енергоринок, і ціна за електроенергію стала для всіх підприємств 3,10 гривні, – пояснює Володимир Пекарський. – Те, що ми економимо, з підвищенням вартості електроенергії дає результат, але несуттєвий».

Наразі коштів на модернізацію вуличного освітлення держава не виділяє. Щоб хмельницькі вулиці були світлішими, минулого року місто витратило з бюджету 10 мільйонів гривень.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS