Новини
Культура

Подвійне свято фотохудожники Хмельницького відзначили виставкою

Фотографії, як виду мистецтва, цьогоріч виповнюється 180 років, адже саме в січні 1839 року французький художник, вчений та винахідник Луї Дагер представив людству свій винахід, без якого сьогодні ми не уявляємо свого життя. А 80 років тому, у 1989-му, була створена національна спілка фотохудожників України (НСФХУ), обласний осередок якої є й на Хмельниччині.

Саме цим двом знаковим подіям приурочили свою звітну виставку хмельницькі фотомайстри. В експозиції, яку в Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відкрили в останній день січня, свої найкращі роботи презентували дев’ять членів Хмельницької обласної організації НСФХУ: Олександр Соленцов, Анатолій Іванов, Сергій Іванов, Ната Дмитрук, Сергій Аніськов, Сергій Зисько, Олена Лаптєва, Юрій Савін та Марина Шавиріна-Школяр.

Всього у виставкових залах представлено 65 різнопланових та різножанрових робіт. Чорно-білі та кольорові, яскраві та спокійні: портрети та пейзажі, природа та панорами, архітектура та абстракція – кожна підбірка фото по-своєму унікальна та якнайкраще демонструє хист та майстерність авторів.

Отож на стінах виставкових зал музею-студії можна побачити дев’ять блоків світлин – по одній від кожного фотомайстра. Всі підбірки не мають назв, за виключенням фото-серії Марини Шавиріної-Школяр, світлини якої умовно об’єднані у колекцію «Нашарування». Як розповіла авторка, любов до фотографії почалася у неї під час подорожей, коли дуже багато цікавого хотілося зафіксувати, а часу на замальовки не було. А найбільше пані Марина полюбляє фотографувати багатозначні речі, які для більшості людей залишаються непоміченими.

Звісно, така знакова виставка не могла обійтися без «родзинок». Їх в експозиції дві: в роботах Сергія Аніськова та Анатолія Іванова. Одна з робіт Сергія виконана в техніці «ціанотипія» – це старий спосіб монохромного фотографічного друку, винайдений в 1842 році, який давав відбитки блакитного відтінку. Щоправда, світлина фотографа, представлена на виставці, має більше жовтих відтінків. Але, як було зазначено, робота ця дуже складна і її можна порівняти з виконанням у стилі hand-made.

Друга «родзинка» – QR-коди на деяких світлинах голови Хмельницької обласної організації НСФХУ Анатолія Іванова. На знімках – артисти та гурти, які виступали у Хмельницькому на різноманітних заходах. Відсканувавши код, можна одразу перейти сторінку в Youtube, і там переглянути відео, зняте, за словами автора, одним кадром. Таким чином, фотограф створив такий собі перехід з однієї реальності в іншу за допомогою мультимедіа.

Виставка працюватиме у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва до 16 лютого.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS