Новини
Афіша

У Хмельницькому презентують виставку унікального народного розпису

У музеї історії міста Хмельницького, що на Проскурівській, 6 лютого о 14.00 годині відбудеться відкриття художньої виставки “Самчиківський розпис – диво Хмельниччини”. Про це повідомили у міській раді.

Присутні не лише матимуть змогу побачити твори мистецтва, але й поспілкуватися з майстрами Олександром Пажимським, Віктором Раковським, Сергієм Касьяновим, Михайлом Юзвуком, Ольгою Полупан, дізнатися таємниці створення барвистих “мальовок”.

Самчиківський народний художній розпис вже став візитівкою нашого краю і відомий далеко за межами України. Мистецтвознавці захоплено називають його дивом Хмельниччини, перлиною Хмельниччини.

Ще у шістдесятих роках минулого століття закоханий у народну творчість молодий художник, а нині заслужений майстер народної творчості України Олександр Пажимський з побратимами досліджував орнаменти розписів хат та господарських будівель Старокостянтинівщини, які здавна побутували в цьому краї.

“Творчо опрацювавши, розвинувши народні традиції, майстри створили самобутню школу самчиківського декоративного розпису, виховали плеяду майстрів, які продовжують славні традиції, наповнюють їх новим змістом і художніми знахідками”, – розповідають у міській раді.

Нині успішно діє Самчиківська дитяча художня школа традиційного народного декоративно-прикладного мистецтва, створено навчальний посібник, майстри дають майстер-класи, навчаючи цікавих до Самчиківки по всій Україні.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS