Новини
Культура

У Хмельницькому відкрили виставку картин з характером

В експозиції «Самчиківський розпис – диво Хмельниччини», яку днями презентували у музеї історії міста, зібрали понад три десятки робіт п’ятьох майстрів.

Самчиківський розпис, відродження якого почалося у середині минулого століття, іноді порівнюють з петриківським, хоча на думку мистецтвознавців, робити це неправильно. Петриківські візерунки – делікатні та деталізовані. Самчиківський же розпис, за словами самих художників, відрізняється певною незграбністю. Як розповів майстер самчиківського розпису Віктор Раковський, робиться це для того, аби одразу було видно, що це робота не професійного художника, а народного майстра.

Нині визнаними майстрами самчиківського розпису є п’ятеро художників – Михайло Юзвук, Сергій Касьянов, Ольга Полупан та Віктор Раковський. А в Самчиках уже понад два десятка років діє художня школа, деякі з вихованців якої присвятили своє життя мистецтву.

А на завершення заходу всі присутні у музеї могли спробувати себе у ролі майстрів самчиківського розпису, адже для них провели спеціальний майстер-клас. Саме під час нього і проявилася одна з унікальностей цього народного мистецтва, адже зображаючи, здавалося б, одні і ті ж елементи, всі учасники майстер-класу отримали в результаті абсолютно різні та несхожі одна на одну картини, кожну зі своїм характером.

Виставка триватиме у музеї історії міста до кінця зими. Крім того, роботи самчиківських майстрів у Хмельницькому можна побачити й у виставковому залі міської художньої школи.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS