Новини
Новини ОТГ

Хмельниччина опустилася у рейтингу проведення децентралізації

Хмельницька область опустилася у рейтингу роботи регіонів щодо виконання завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. З першого місця область перемістилася на п’яте. Новий рейтинг оприлюднив Мінрегіон, повідомляє обласна рада.

За новими параметрами, на перше місце в рейтингу повернулася Житомирщина. Друге місце займає Дніпропетровщина, яка минулого місяця займала лише восьме місце. Волинська область залишила п’ятірку лідерів, перемістившись на шосте місце. Значно знизилася у рейтингу Вінницька область, а аутсайдером залишається Закарпаття, яке усе ще не має перспективного плану формування територій громад області.

Як зазначається, Мінрегіон змінив параметри рейтингу областей щодо формування спроможних громад. Відтепер у рейтингу не враховується кількість створених об’єднаних громад (ОТГ) в області, а у показниках чисельності населення та площі враховуються дані не лише ОТГ, а й міст обласного значення. Також на місце регіону у рейтингу впливає кількість районів в області, де не відбуваються процеси об’єднання, а також кількість міст обласного значення, до яких приєдналися сусідні громади. З’явився також параметр покриття території регіону перспективним планом.

“Рейтинг має відображати, як збільшується спроможність регіону до розвитку територій. І на цьому етапі децентралізації не стільки важлива кількість ОТГ, скільки залучення громад до реформи. Зараз активізуються процеси приєднання громад до ОТГ та міст обласного значення. Великі міста стають нарешті центрами розвитку територій. Маємо на цьому робити акцент. Не можемо оминути і показники по районах без ОТГ, бо вони демонструють, наскільки в області вдається долати скептицизм та супротив реформі на районному рівні”, – прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода

Моніторинг також демонструє, що продовжує зростати кількість громад, які скористалися механізмом співробітництва: уже 1262 громади спільно реалізують 325 договорів про міжмуніципальну співпрацю.

Нагадаємо, раніше Мінрегіон оприлюднив інший рейтинг, де Хмельниччина лідирувала у процесі децентралізації.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS