Новини
Суспільство

Славутський лісгосп запускає новітній конвеєр із вирощування сіянців

Уперше в Україні у Славутському лісгоспі створюється потужний комплекс з вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Він має запрацювати вже навесні, йдеться на сайті райдержадміністрації.

У лісгоспі відкрили павільйон для притінення та автоматичного поливу сіянців, площею 1700 кв.м., та закупили лінію для точного висіву. Насіння і посадковий матеріал зберігатимуть у спеціальних холодильних камерах, де підтримується оптимальна вологість та температура.

“Потрібні лише якісне зерно та субстрат (підстилка) – і все це робить техніка, тому помилки виключені. Схожість сіянців – стовідсоткова. Людей замінив конвеєр!” – кажуть у лісгоспі.

Основна ціль створення комплексу – це ознайомлення хмельницьких лісових господарств із сучасними технологіями й обладнанням для обробітку насіння та вирощування сіянців із закритою кореневою системою.

Наразі павільйон розраховано на вирощування 500 тисяч штук сіянців лісових порід. Відтак у лісгоспі планують його розширити та поставити вирощування на конвейер, забезпечивши таким чином всю область садивним матеріалом із закритою кореневою системою, тож постало логічне питання відмови від ручної роботи та доведення її до повної автоматизації.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS