Новини
Суспільство

Чи матимуть мешканці Хмельниччини безкоштовні лічильники газу?

Кабінет міністрів зобов’яже НАК «Нафтогаз України» забезпечити домогосподарства безкоштовними лічильниками. Які інші урядові ініціативи допоможуть знизити рахунки за газ?

«Всі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати – хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильника немає. Чиє це завдання –забезпечити лічильниками? Постачальника газу! – сказав Володимир Гройсман. – Саме тому ми будемо рекомендувати НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян лічильниками. Тоді ми будемо точно знати, хто скільки споживає».

Контроль за виконанням цієї рекомендації поклали на Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

«У максимально стислі терміни в кожному домогосподарстві має стояти лічильник. Тоді всі побачать, що облік є», – заявив Глава Уряду.

Ось такою була реакція Володимира Гройсмана на підвищення тарифів споживання блакитного палива для населення. Він переконаний, тільки встановлення лічильників унеможливить корупцію у газовій сфері. Пересічні українці не витрачатимуть кошти на віртуально спожитий газ та зекономлять на встановленні приладів. Ця функція – обов’язок постачальника. Акціонер має право на подібні рішення, особливо враховуючи те, що Мінекономрозвитку доручено врахувати витрати «Нафтогазу» у фінансовому плані компанії на цей рік.

Чому «поважчали» платіжки?

З 9 серпня 2018 року в Україні діють встановлені Урядом такі норми споживання газу без лічильників за наявності:

  • газової плити (є центральне гаряче водопостачання (ЦГВП): 3,29 кубів газу на одну особу в місяць;
  • газової плити без ЦГВП: 5,39 кубів газу на одну особу в місяць;
  • газової плити та водонагрівача: 10,49 кубів газу на одну особу в місяць.

Проте, облгазам це не сподобалося. Вони подали позов до Верховного суду, який скасував Постанови Кабміну №203 та №204 від 23 березня 2016 року про норми газу для населення без лічильників.

Відповідно, облгази почали нарахувати людям плату за газ по завищених в рази нормативах 2002 року. Відтак, платіжка за газ зросла втричі.

Зважаючи на обурення українців, котрі отримали платіжки зі здирницькими сумами, Кабінет міністрів України 30 січня 2019 року прийняв Постанову, яка унеможливлює незаконні дії постачальників природного газу виставляти населенню, що не має лічильників газу, завищені платіжки.

Закон захищає споживачів

Нині в Україні є 1,3 мільйона домогосподарств без газових лічильників. Законодавством передбачено, що їх встановленням повинні займатися оператори газорозподільчих мереж. Тому, щоб витрати не лягли на плечі простих людей, Уряд прийняв рішення і рекомендував НАК «Нафтогаз України» зайнятися цим питанням разом з операторами газорозподільчих мереж. «Нафтогаз» може постачати газ населенню напряму, а відповідно – укладати прямі договори з населенням на встановлення лічильників. Це передбачено Постановою КМУ від 19.10.2018 року №867.

Ідею Уряду щодо встановлення лічильників за кошти «Нафтогазу» підтримала й Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Вона й заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ.

Володимир Гройсман зазначив, що Міненерго буде контролювати установку лічильників. І уточнив, що газові лічильники за рахунок «Нафтогазу» мають бути встановлені в стислі терміни. Остаточний строк – до кінця року.

За словами міністра енергетики України Ігоря Насалика, встановлення індивідуальних вузлів обліку газу, спожитого у побуті, може обійтися НАК  «Нафтогаз» у близько 2,5 мільярда гривень.

«Назвати точну суму складно, оскільки йдеться про майже 3,3 мільйона споживачів», – сказав Насалик, цитує агенція новин «Інтерфакс-Україна».

Уряд також постановив, що не допускається нарахування та облік заборгованості на особистому рахунку побутового споживача за газ, яка виникла у зв’язку з припиненням дії постанов Уряду щодо норм споживання газу населенням, ухвалених у 2015-2016 роках.

Олег ВІТРЯНЕНКО.

 

 


PR
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS