Новини
Здоров’я

«Доступні ліки» хмельничани отримуватимуть за електронними рецептами

У січні Міністерство охорони здоров’я оновило реєстр препаратів, які можна отримати за програмою «Доступні ліки». Наразі безоплатними є 47 різних медикаментів. Загалом у переліку ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми – уже 239 торгових назв.

У міській комунальній аптеці за програмою «Доступні ліки» щомісяця реалізують препаратів на суму до 300 тисяч гривень.

«Всі препарати є в наявності. Ми дотримуємося тих граничних оптово-відпускних цін, які зазначені в реєстрі», – коментує завідувач міської комунальної аптеки «Віола Ольга Кадуцька.

На сьогодні кошти за медикаменти хмельницьким аптекам, що беруть участь у програмі, компенсує управління охорони здоров’я. З квітня державну субвенцію розподілятиме Національна служба здоров’я України. Відчують зміни й учасники програми, адже невдовзі не матимуть значення місце виписки рецепту та видачі препаратів.

«Людина з цим рецептом може поїхати в гості, на відпочинок, і там зайти в аптеку, отоварити рецепт. І та аптека, де цей рецепт отоварений, отримає кошти, якщо вона підключена до Національної служби здоров’я», – пояснює начальник управління охорони здоров’я ХМР Борис Ткач.  

З 15 лютого аптечні пункти приєднаються до медичного порталу eHealth та зможуть укладати договори з медичною інформаційною системою, адже уже з квітня в рамках програми «Доступні ліки» запрацює нова функція – електронний рецепт. Цей документ матиме електронний підпис лікаря. Пацієнт отримуватиме смс-повідомлення з номером рецепту, який треба буде назвати в аптеці. Втім, у перший місяць впровадження новацій лікарів виписуватимуть і паперові, і електронні рецепти одночасно.

Повністю перейти на електронні рецепти Міністерство охорони здоров’я планує до 2020 року.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS