Новини
Суспільство

Медикам Хмельниччини дарували автомобілі та розповідали про переваги чинного Президента

Під час зібрання медиків у Хмельницькому голова облдержадміністрації і народний депутат наголошували на перевагах чинного Глави держави та на необхідності продовження його курсу після виборів. Крім того, дарували автомобілі для амбулаторій. Зовнішнє оформлення цих авто виконане в стилі, схожому на той, який використовує партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

У Хмельницькому 13 лютого відбулось розширене засідання обласного формулярного комітету при Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації, на якому були присутні голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий, народний депутат України, голова обласного осередку партії «БПП «Солідарність» Андрій Шинькович (ТВО 189) та представники галузі з усієї області.

Виступаючи перед медиками, голова облдержадміністрації, з-поміж іншого, сказав: «Я знаю, що цей рік буде виборчий, вам предстоїть в цьому році обрати не тільки Президента, обрати головнокомандувача нашої держави, вам в цьому році восени прийдеться обирати новий парламент. Звісно, що будемо робити висновки, будемо обирати гідних, але коли підете на виборчі округи,  будь ласка, зрозумійте, що і кого ви обираєте: в першу чергу Президента, в другу чергу – Верховного командувача, а в третю чергу, ви хочете знову все переколотити? Знову якісь курси міняти, там зміни робити? Ну вже ж обрали шлях: НАТО, Європа. Ми не настільки кажем «Європа», наскільки кажем «європейські цінності». Тобто ми розумієм, що ми хочем, в якій країні жити і як її будувати. Єдиний Президент за історію України, який віддав владу на місця, це був і є Петро Олексійович Порошенко. Крім того, що він віддав владу, він започаткував реформу децентралізації. Він вам віддав кошти, тут є шановні голови об’єднаних громад. Віддав кошти на місця? Дозволяє розвивати територію? Вам тепер вирішувати, а не Києву чи якомусь чиновнику зверху, що і як і коли робити на ваших територіях».

Коли у засіданні оголосили перерву, чиновники разом з народним депутатом та медиками вирушили на майдан Незалежності, де відбулось урочисте вручення «23 нових легкових автомобілів Renault DUSTER для амбулаторій загальної практики сімейної медицини, що будуються на Хмельниччині відповідно до програми Президента України «Доступна медицина», як про це повідомили на сторінці «Хмельницька обласна державна адміністрація» у Facebook.

Вручали ключі від авто Вадим Лозовий та Андрій Шинькович. У промові, яку нардеп виголосив на площі перед медиками, він, зокрема, зазначив: «Сьогодні основа розвитку – це стабільність. Основа руху вперед, основа розвитку економіки це продовження курсу діючого Президента Петра Порошенка. І про це потрібно говорити і не соромитись. Про це потрібно говорити всім і скрізь. Україна не витримає ще чергових катаклізмів. Ми повинні твердим поступом подивитися і після квітня, після виборів і продовжити в жовтні і в червні усе, що сьогодні розпочато».

На фото видно, що зовнішнє оформлення автомобілів, які отримали представники  амбулаторій, виконане в стилі, схожому на той, який використовує партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Треба також зазначити, що на сайті Хмельницької ОДА повідомили, що «вартість 27 автомобілів – 15,6 млн..грн.,: 13,5 млн.грн. – кошти з державного бюджету, 2,1 млн. грн. – з місцевих бюджетів. Вартість одного автомобіля 580 тис. грн.» Із самою програмою «Доступна медицина» можна ознайомитися на сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, де розміщено відповідну презентацію.

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрія Попика, у висловлюваннях голови ОДА можна вбачати порушення принципу рівного виборчого права, адже органи державної влади, їх посадові та службові особи повинні проявляти рівне та неупереджене ставлення до усіх кандидатів на пост Президента України (п.4 ч. 4 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України»). До того ж інформування громадян про причетність кандидата до реалізації програм, що здійснюються за кошти з державного та місцевих бюджетів, може створювати йому додаткові переваги на виборах. Такі дії є недоброчесними стосовно інших кандидатів та порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» органам виконавчої влади їх посадовим і службовим особам забороняється участь у передвиборній агітації в робочий час. Ч. 15 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняє кандидатам на пост Президента України, які займають посади в органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

«Cлід зазначити, що формально ч. 15 ст. 64  Закону стосується лише дій кандидатів у Президенти, проте використання службових нарад для проведення заходів, які мають певні ознаки агітації, є порушенням принципу рівності. Крім того розширене засідання обласного формулярного комітету мало місце в робочий час, таким чином виголошування головою державної адміністрації під час засідання промов, які містять елементи підтримки одного з кандидатів можуть містити ознаки порушення ч. 1 cт. 64 Закону», – зауважила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

ОПОРА закликає всіх посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування дотримуватися принципів  рівного та неупередженого ставлення до усіх кандидатів на пост Президента України та попереджає про необхідність утримання від агітації посадовим та службовим особам органів виконавчої влади та місцевого самоврядування  у робочий час  (ч.1 ст. 64 Закон України «Про вибори Президента України»).

Як зазначено у ч. 1 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Згідно зі ст. 21210 Кодексу України про адміністративні правопорушення здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб – від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS