Новини
Культура

Коли у Хмельницькому відновлять аварійний Dom Ludowy в Гречанах

Проект польського Народного Дому у Гречанах винесли на обговорення громади. Зустріч відбулася у суботу, у приміщенні СЗОШ № 29. На неї запросили ініціативних людей, щоб вони висловили своє бачення майбутнього споруди “Dom Ludowy”, йдеться у сюжеті МТРК “Місто”.

Будинок з’явився 90 років тому за кошти місцевої громади. Свого часу він був потужним культурно-освітнім осередком. Нині унікальне приміщення в аварійному стані.

У Гречанах проживає велика кількість етнічних поляків, саме зусиллями їхніх прадідів Народний дім і збудували. “З кожного двору бралось тоді 5 карбованців. А 5 карбованців – це ціла корова. Це як машина сьогодні. І в 1928 році він був збудований”, – розповідає жителька Гречан Юлія Серкова.

“Dom Ludowy” одразу став культурним осередком. Тут діяла школа з польською мовою навчання, клуб, бібліотека. З часом мова викладання змінилася на німецьку, а в приміщенні оселялись різні інституції.

“Маємо інвентарну книгу, то тут стільки організацій пройшло, що й не запам’ятаєш усі. Хотілось би вдихнути в цей будинок життя, щоб там відбувалися зустрічі різні”, – говорить голова ГО “Клуб інтелігенції польської Сервус” Роман Гурницький.

Проект уже знайшов підтримку в Генеральному консульстві Республіки Польща у Вінниці.

“Відходимо від цієї ідеї чисто національних проектів, а намагаємося вести діалог міжкультурний. Мені здається, у Хмельницькому це ідеальне місце для цього”, – каже віце-консул Агнєшка Гуральска.

Як пояснила архітекторка Олена Джула Райфшнайдер, люди зібрались для того, щоб обговорити ключові цінності для роботи зі спорудою. Далі мають запустити соцопитування, яке триватиме кілька тижнів, потім архітектори зустрінуться з усіма зацікавленими сторонами. А вже в квітні відбудеться презентація концепції Народного дому. Лише після цього розпочнеться робота над проектно-кошторисною документацією.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS