Новини
Культура

Кров, біль і вогонь: у Хмельницькому презентували виставку світлин з Майдану

До річниці кривавих подій на вул. Інститутській у Києві, від яких минуло вже п’ять років, до Дня Героїв Небесної Сотні у міському музеї-студії фотомистецтва відкрили експозицію «Українська революція». На світлинах показані події Майдану 2013-2014 років – від мирних протестів до кривавого протистояння та барикад. Окрім світлин, на виставці представленні ще два знакові експонати – частини бруківки з вулиці Інститутської та Хрещатика.

Оскільки сам автор не зміг бути присутнім на заході, виставку відкривали директор фотомузею Віталій Савін та заступник Хмельницького міського голови Галина Мельник.

Мстислав Чернов – український міжнародний журналіст, який народився в Східній Україні в 1985 році. Протягом останніх трьох років фотограф працює над великими проектами в Європі і на Близькому Сході. Побував у понад 40 країнах світу. З 2014 р журналіст-фрілансер міжнародного інформаціонного агентства Associated Press. Також брав участь в проектах для ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших Міжнародних громадських організацій. Був безпосереднім учасником подій на Майдані.

Галина Мельник, звертаючись до присутніх на відкритті, не могла стримати емоцій: «Мені важко говорити… Я пам’ятаю, як горіли шини та колоди, і ми переживали, чи їх вистачить, і чи вистоять наші хлопці. Не всі вистояли… Україна за свою історію пройшла чимало революцій, але ми так і не зробили ревізію помилок. Сьогодні я була на одному заході, де, серед іншого, нам показували дані про те, скільки молоді виїздить на заробітки за кордон. З 63 тисяч – 11 тисяч поїхали до Росії. І в такі хвилини я думаю: для чого все це було?» – з сумом констатувала Галина Леонтіївна.

Також на відкриття виставки приїхала Людмила Корнєєва – дружина загиблого героя Небесної Сотні Анатолія Корнєєва. У ті важкі дні протистоянь на Майдані, він був у числі перших, хто відкрив сумний рахунок подолян, які загинули, захищаючи свободу та незалежність України. 20 лютого 2014 року Анатолій Корнєєв загинув від кулі снайпера на вул. Інститутській.

Світлини «Української революції» – не ті, які можна дивитися з легким серцем та приємними емоціями. На них багато болю, крові, вогню  та втрат. Але є в цих знімках і те, що так необхідно нам усім щодня – надія.

Виставку робіт Мстислава Чернова можна переглянути у музеї-студії (вул. Проскурівська, 56) до 2 березня.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS