Новини
Суспільство

У Хмельницькій обласній психлікарні порушують права пацієнтів

В рамках реалізації національного превентивного механізму моніторингова група здійснила візит до Хмельницької обласної  психіатричної лікарні №1. Зокрема, були проінспектовані відділення з  посиленим і загальним наглядом, де перебувають особи, щодо яких застосовуються примусові заходи медичного характеру, а також дитяче і геронтологічне соматопсихіатричне відділення. Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Під час моніторингу було встановлено, що права пацієнтів, щодо яких застосовуються примусові заходи медичного характеру, не забезпечені. Вони  через скайп-зв’язок беруть участь у судових засіданнях під час розгляду справ про продовження або зміну їм примусових заходів медичного характеру. Всі вони мають право на адвоката відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

У засіданнях беруть участь і адвокати, які, здебільшого, призначені судом. Але вони з своїми клієнтами не спілкуються. У журналі відвідань не знайдено записів про їхні візити до відділень. А пацієнти навіть не знають, що у них є захисники.

Інтереси 13 з 19 пацієнтів відділення з посиленим наглядом представляв один адвокат центру безоплатної вторинної правової допомоги, про що свідчать копії рішень суду. Однак пацієнти з ним не спілкувалися до засідання, що є порушенням чинного законодавства. Крім того, у відділенні не забезпечується конфіденційність бесід адвоката з підзахисними.

Палати в відділеннях, які проінспектували монітори, в основному розраховані на 4 особи. Туалетні кабінки облаштовані дверцятами. Є кімната для реабілітації, де розміщено телевізор, комп’ютери, тумбочки (одна на двох), скриньки для власних речей. Проте в одному з відділень лікарні палати без дверей на 14 ліжок, немає тумбочок, пацієнти свої речі зберігають у наволочках.

Для облаштування відділення з посиленим наглядом відповідно до вимог Правил застосування примусових заходів медичного характеру, затверджених МОЗ України, відсутнє належне фінансування.

Водночас, були  виявлені порушення прав пацієнтів, не пов’язаних з рівнем фінансування. Зокрема, не забезпечено безперешкодний доступ до питної води, санвузла, передач і посилок, в одній з палат ліжка розташовані впритул.

Звіт за результатами візиту буде направлений Хмельницькій обласній державній адміністрації.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS