Новини
Суспільство

У Нетішині обговорили питання продовження строку експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС

Приводом для зустрічі з громадськістю, яка відбулася 21 лютого, послужило завершення проектного терміну експлуатації енергоблока №1 Хмельницької АЕС – 13.12.2018 року, і розробка у зв’язку з цим Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока – основного документа, на підставі якого Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) буде приймати рішення про можливість продовження терміну експлуатації енергоблока.

У рамках громадських обговорень фахівці Хмельницької АЕС ознайомили присутніх із обсягом робіт щодо ПСЕ, акцентуючи увагу на Звіті з періодичної переоцінки безпеки енергоблока, в якому детально проаналізовані чотирнадцять факторів безпеки, а також здійснено комплексний аналіз безпеки.

Як зауважив начальник служби надійності ресурсу і продовження експлуатації ВП ХАЕС Євген Мелешко, згідно з результатами вже здійснених робіт з ПСЕ є підстави для продовження терміну експлуатації першого енергоблока на двадцять років. Остаточний термін продовження строку експлуатації буде встановлено ДІЯРУ за результатами оцінки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока.

Представники цеху радіаційної безпеки та відділу з охорони навколишнього середовища представили громадськості результати радіаційного та екологічного моніторингу на проммайданчику та в санітарно-захисній зоні спостереження атомної станції, відзначаючи, що Хмельницька АЕС надає відкриту та достовірну інформацію про радіаційний стан навколишнього природного середовища на території розташування ХАЕС за допомогою засобів масової інформації та інтернет-ресурсів, а також направляються звіти у відповідні державні органи.

Жителі міста енергетиків підтримали продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС. «Громада усвідомлює, що продовження терміну експлуатації першого енергоблока – життєво необхідне для міста-супутника ХАЕС. Ми за продовження терміну експлуатації першого енергоблока, адже це наш розвиток, наше майбутнє», – підсумував результати громадських обговорень міський голова Нетішина  Олексанр Супрунюк.

Інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS