Новини
Суспільство

Відеоспостереження на вулицях Хмельницького: правомірно чи ні?

Регіональний координатор взаємодії  з громадськістю Уповноваженого ВРУ з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва взяла  участь в обговоренні питання щодо правомірності встановлення місцевою владою Хмельницького камер відеоспостереження на вулицях міст.

За словами Оксани Кізаєвої, заходи щодо здійснення відеоспостереження мають бути відповідними та не надмірними щодо легітимної мети, яку вони переслідують. Також вони мають супроводжуватись відповідними гарантіями дотримання прав особи.

Крім того, наголосила регіональний координатор Уповноваженого, всі питання функціонування системи мають бути чітко врегульовані відповідним Положенням про відеоспостереження у місті Хмельницькому, яке затверджується рішенням міської ради та має  відповідати положенням законодавства про захист персональних даних.

 «Факт здійснення із законною і передбачуваною метою охоронного відеоспостереження у публічних місцях не є втручанням в право на повагу до приватного життя особи, яке передбачене статтею 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Водночас, особа, яка проходить повз зону відеоспостереження, має право знати про це і мати доступ до всіх записів із своїм зображенням», – наголосила Оксана Кізаєва.

Регіональний координатор пояснила, що з метою мінімізації втручання в право на приватність, відеоспостереження повинно відповідати принципам обробки персональних даних, здійснюватися лише з легітимною метою, бути відповідним та не надмірним щодо такої мети та супроводжуватися відповідними гарантіями дотримання прав особи.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS