Новини
Здоров’я

У Гуменецькій ОТГ відкрили Центр первинної медико-санітарної допомоги

Мешканці Гуменецької ОТГ Кам’янець-Подільського району тепер будуть отримувати якісну медичну допомогу у своїй громаді, адже сьогодні, 26 лютого, відбулося офіційне відкриття Центру первинної медико-санітарної допомоги. Про це повідомляє прес-служба Хмельницької ОДА.

До складу ЦПМСД Гуменецької сільскої ради  входять 16 об’єктів: 4 амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 6 ФАПів, 6 ФП. Всього у Центрі працює 61 людина.

Комунальне некомерційне  «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Гуменецької сільської ради було створено 5 жовтня 2018 року рішенням сесії сільської ради. 3 4 грудня 2018 року заклад почав повноцінно функціонувати, для чого з бюджету громади було виділено 550 тис грн. на оплату праці усіх працівників і понад 82 тис. грн. для придбання медичного обладнання та комп’ютерної техніки. Ліцензію на медичну практику центр отримав 29 листопада, а вже 15 січня уклав договір з Національною службою здоров’я України, аби отримувати фінансування за принципом “Гроші йдуть за пацієнтом”.

Як повідомив головний лікар, за рахунок місцевого бюджету забезпечено оснащення центру відповідним обладнанням згідно примірного табеля матеріального-технічного оснащення закладів охорони здоров’я, які надають первини медичну допомогу: електрокардіограф, отоофтальмоскопи, пікфлуометри, глюкометри з тест-смужками, пульсоксиметри, швидкі тести на тропоніни, вірусні гепатики В та С, ВІЛ.  А за перші кошти, отримані від НСЗУ, було закуплено ноутбуки, принтери та забезпечено доступ до інтернету.

Окрім того, головний лікар зазначив, що поряд із реалізацією медичної реформи та завдячуючи керівнику Гуменецької ОТГ Інні Абдулкадировій вдалося зберегти увесь штат працівників  та не закрити жодного ФАПу, натомість були виділені кошти з місцевого бюджету на проведення поточних ремонтів, закупівлю меблів та обладнання по наступних об’єктах:

– фельдшерського пункту с. Абрикосівка вартістю 100 000 грн;

-ФАПу с Вербка вартістю 70 000 грн;

-ФАПу с Нігин-196 000 грн;

-ФПу с. Супрунківці-111 500 грн,

-ФПу с. Залісся-2 вартістю 68000 грн;

-ФАП с. Колубаївці-135 124, 82 грн;

Крім того, на реконструкцію медамбулаторії с Гуменці з державного бюджету витрачено 867 000 грн., а на даний момент проводиться будівництво амбулаторії в с. Голосків, на

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS