Новини
Політика

Хмельничанам розповіли про роль технічних кандидатів і порушення виборчого законодавства

До Хмельницького завітали київські політичні експерти — Андрій Гливка та Юрій Подорожній. Вони, а також координатор ГО “Центр UA” та руху “ЧЕСНО” Олег Черненко розповіли про суспільно-політичні процеси у країні та області.  Зокрема, про роль поліції, вплив програм кандидатів у Президенти на кінцевий вибір громадян та найчастіші порушення виборчого законодавства.

За словами Олега Черненка, вже на початку березня з’явиться сервіс, який спростить сприйняття програм кандидатів у Президенти.  За допомогою тесту користувачі зможуть визначитися, хто з політиків найближчий до їхніх вподобань. З-поміж 44 кандидатів обрали 11.

Водночас експерти визнають: більшість виборців знайомитися з програмами кандидатів не вважають за потрібне.

Політолог, член правління ГО «Незалежний Центр Аналізу Політики» Андрій Гливка вважає рекордну для президентських виборів кількість кандидатів проявом демократії. Оскільки право обирати та бути обраним закріплене Конституцією України. Щоправда, за словами політолога, у всіх кандидатів різні цілі.

«Є технічні кандидати. Є ті, які заробляють на цьому гроші. Найбільша група кандидатів на сьогодні це ті, які використовують це, як майданчик для особистого іміджу. Задля того, щоб потім перейти у виборчу кампанію до Верховної ради»,  – зазначив Андрій Гливка.

За даними експерта ГО «Український центр політичних досліджень» Юрія Подорожнього,  у різних регіонах України вже зареєстровано близько 2000 звернень щодо порушення виборчого законодавства.  У більшості випадків йшлося не про кримінальну, а про адміністративну відповідальність.

«Частина справ відхилена судами через те, що правоохоронці не змогли  відповідно до Закону оформити ці порушення», – розповів Юрій Подорожній.

Найбільш ж порушень виборчого законодавства, за словами експерта, стосувалися відсутності на друкованій політичній рекламі вихідних даних та агітації у невстановлених законом місцях.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS