Новини
Суспільство

Металеві скульптури у хмельницькому сквері відремонтують учні профтехучилища

Дві металеві скульптури у хмельницькому сквері імені Тараса Шевченка планують відремонтувати цьогоріч. Йдеться про “Рибу-кит” та “Бабку”. Кошти на це – а саме 200 тисяч гривень – виділять з міського бюджету. Попередньо визначилися і з підрядною організацією, яка візьметься за реставрацію. Це представники хмельницького вищого професійного училища №11.

Чудернацькі металеві фігури митець Микола Мазур створив більше 30 років тому з непотребу: коліс, підшипників, циліндрів. Деталі вишукував протягом тривалого часу на звалищі металобрухту, розповіла донька митця Оксана Мазур. Вона називає ці конструкції унікальними для всього пострадянського простору. Каже, батько хотів, аби вони були не схожими на інші одноманітні дитячі атракціони.

За три десятиліття конструкції лише підфарбовували, але капітально не ремонтували. Наразі металеві фігури частково заіржавіли. Деінде з’явилися написи. За словами начальника управління житлово-комунального господарства Василя Новачка, працівники, які у 2018 ремонтували металеву композицію “Космос” у хмельницькому парку імені М. Чекмана, відмовилися братися за аналогічну роботу цьогоріч. Тому і довелося змінити підрядника.

“Ці роботи не дуже прибуткові. Тому знайти підрядника було доволі складно. Цього року це будуть учні училища, які хочуть вчитися зварювати. Над ними буде майстер, який контролюватиме процес. А дітей може бути 5-10. То вже визначатиме безпосередньо підрядник”, – прокоментував Василь Новачок.

На фігурах знімуть стару фарбу, яка відлущується. А також виріжуть іржаві елементи, замінять їх на нові, поверхню поґрунтують та пофарбують автомобільною фарбою.

Спочатку, за словами Василя Новачка, планувалася реконструкція фігур Миколи Мазура на території автомістечка у парку імені М Чекмана. Але оскільки цьогоріч  також збираються ремонтувати дитячий майданчик у сквері Шевченка, то вирішили спочатку оновити скульптури там. На майданчику встановлять нові атракціони та змінять покриття. Очікується, що роботи вартуватимуть більше 2 мільйонів гривень.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS