Новини
Інфраструктура

До реконструкції залізничного вокзалу в Хмельницькому залучать приватних інвесторів

Залізничний вокзал “Хмельницький-Пасажирський” може стати першим проектом державно-приватного партнерства для Укрзалізниці. Про це написав у Фейсбуці Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, порівнявши його з вокзалом польського містечка Сопот, в якому проживає 36 тисяч людей.

“Попри разючу різницю у зовнішньому вигляді, об’єднує ці два місця проста концепція – державно-приватне партнерство. У 2013 році міська влада Сопота та Польська залізниця уклали договір ДПП, в рамках якого Балтійська інвестиційна група модернізувала вокзал та прилеглі території”, – написав Степан Кубів.

За його словами, Укрзалізниця звернулася до Мінекономрозвитку з пропозицію щодо підготовки пілотних проектів державно-приватного партнерства з реконструкції вокзалів залізничних станцій.

Згідно з аналізом, з-понад 1300 вокзалів, які працюють в Україні, 60 мають високий інвестиційний потенціал. Хмельницький-Пасажирський один з них. Це великий, регіональний вокзал з високою пропускною здатністю. Але тут вже понад 35 років не проводилась реконструкція.

“Модернізація залізничного вокзалу в Хмельницькому – один з довгострокових пріоритетів Укрзалізниці. Водночас, як показує світовий досвід, залучення приватного партнера до модернізації об’єктів інфраструктури – виграшна ідея. З одного боку, приватні інвестиції дозволяють зберегти бюджетні кошти та уникнути корупційних ризиків при реалізації проекту, з іншого боку компанія-партнер продовжить розвивати вокзал та прилеглі території і після реконструкції”, – додав Міністр.

Як він зазначив, це важливо не лише з точки зору комфорту та естетики, але і розвитку Хмельницького як логістичного хабу Західної України.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS