Новини
Суспільство

У Хмельницькому презентували розслідування про конкурс управителів багатоповерхівок

Яким чином у Хмельницькому обирали управителів для багатоквартирних будинків? Розслідування про перебіг та результати конкурсу проводилося у рамкам проекту Міжнародного центру перспективних досліджень. Його результати презентувала активістка ГО «ЖАР» Альона Береза.

За  словами розслідувачки, перше місце за кількістю скарг хмельничан наразі в управителя ТОВ «ДомКом-Хмельницький». Навесні 2018 року ця компанія подавалася на три лоти. Перемогла на двох з них. Зокрема, на найбільшому – це 129 будинків мікрорайону «Виставка». Раніше цю територію обслуговувало УМК «Заріччя» (колишній ЖЕК №6).  

Альона Береза стверджує: спочатку передбачалося, що конкурс управителів мав відбутися у лютому 2018 року. Проте представники міської ради у початкову конкурсну документацію внесли зміни. Вони стосувалися не лише технічних характеристик будинків, а й кваліфікаційних вимог, за які при проведенні конкурсу кандидатам в управителі нараховувалися  бали.

«Спочатку були прописані вимоги: за наявність власної матеріальної бази – 15 балів, за частково орендовану – 10 балів, за повністю орендовану – 5 балів. Після внесення змін ми бачимо: власна база: 15 балів і орендована – 10 балів. Тобто зменшилася кількість критеріїв оцінювання. Різниця ж у 5 балів для даного конкурсу дуже важлива. Бо при визначенні переможця зіграли роль навіть соті бала», – зазначила Альона Береза.

Окрім того, за словами розслідувачки, в умовах конкурсу була вимога про наявність у штаті управляючої компанії фахівців виробничих та адміністративних професій, які б працювали на постійній основі.  На момент проведення конкурсу, за інформацією від податківців, таких фахівців у ТОВ «ДомКом-Хмельницький» не було. Натомість у штаті конкурента – УМК «Заріччя» – штатні працівники рахувалися. Наразі у штаті «ДомКом» – 91 особа. Більшість з них – це колишні працівники УМК «Заріччя».

Серед невдоволених якістю послуг ТОВ «ДомКом-Хмельницький» і мешканка дев’ятого поверху будинку за адресою вул. Зарічанська, 36/3 Світлана Варгата. Хмельничанка каже: у будинку тече дах та несправна зливова система. Представники ж управителя проблему усунути не здатні.

«У мене відвалилися шпалери, вздулася підлога. У мого сусіда в квартирі теж живого місця не лишилося. Все у темних потьоках. Над ліфтовою стоїть вода. Ми коли їдемо у ліфті, молимося, щоб нічого не сталося. Добре, що хоч ліфтова служба приїжджає та все ж дивиться. Працівники ж «ДомКом» на скарги про дах відповідають: «Це ваш дім, розбирайтеся самі», – розповіла Світлана Варгата.

За словами заступниці начальника управління ЖКГ Наталі Вітковської, «ДомКом-Хмельницький» переміг у конкурсі насамперед завдяки запропонованому нижчому середньому му тарифу на послуги. Середня вартість послуги УМК «Заріччя» – 4,50. У «ДомКом-Хмельницький» – 3,85 грн.

Представниця міськради вважає, якість послуг – критерій, який складно оцінити. Тим паче, що негаразди у будинку на Зарічанській утворилися ще появи управителя «ДомКом-Хмельницький». За словами Наталі Вітковської, у Хмельницькому діє програма співфінансування вартості капітального ремонту житлових будинків. Якщо будинку від 50 років, 80% коштів виділяється з міського бюджету. Ще 20% – внесок мешканців.

«Крім того, якщо є експертний висновок про те, що будинок в аварійному стані, іде 100-відсоткове фінансування з міського бюджету», – розповіла Наталія Вітковська.  

Водночас, чиновниця визнала: наразі жоден з житлових будинків у Хмельницькому не має статусу аварійного.

Наявність же власної комунальної техніки Наталя Вітковська не вважає суттєвою перевагою попереднього управителя – УМК «Заріччя». Бо тоді ця техніка закуповувалася  міською радою.

Представниця управління ЖКГ стверджує: міська влада змушена була змінити конкурсні умови, оскільки один з учасників конкурсу заявив про їхню антиконкурентність. Та, за словами чиновниці, навіть нині місцеві антимонопольники вважають дії міської ради такими, що обмежують конкуренцію.

За законом договір з управителем укладається строком на рік. Водночас якщо за місяць до спливу цього терміну жодна зі сторін не повідомить письмово іншу сторону про відмову від договору, договір вважається пролонгованим ще на 1 рік. Наразі з усіх будинків, які від початку мала обслуговувати компанія «ДомКом-Хмельницький», за інформацією Альони Берези, 13 змінили управителя.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS