Новини
Інфраструктура

У Славуті руйнуються військові об’єкти: мер просить допомоги у Президента і Міноборони

Міський голова Славути звернувся до Президента і Міністерства оборони України щодо подальшої долі військових об’єктів на території міста. Йдеться про нині недіючий військовий шпиталь та колишнє військове кафе.

“Звертаюся до Вас від імені територіальної громади міста Славута Хмельницької області, яка глибоко стурбована неналежним відношенням до зберігання і використання колишніх об’єктів оборони, які знаходяться на території міста. Мова йде про нині недіючий військовий шпиталь (військове містечко №23 по вул. Соборності, 4), власником якого є держава в особі Міністерства оборони України.

Практично у центрі міста ми маємо комплекс пустуючих будівель. Шпиталь був розташований в колишньому маєтку князів Сангушків, який є об’єктом культурної спадщини за видом «архітектура та містобудування» та перебуває на обліку в Управлінні культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації. Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України № 878 від 26.07.2001 р. Славуту включено до списку історичних населених місць України.

Близько десяти останніх років будівлі шпиталю, які знаходяться на розі вулиць Миру та Соборності, не експлуатуються та руйнуються. Демонтовано мережі тепло-, енерго-, водо-, газопостачання та комунікацій. З кожним роком ситуація із цілісністю цього об’єкта вкрай погіршується.

З 2006 року десятки звернень було направлено до Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України та народних депутатів. Проте, до цього часу його остаточну долю не вирішено.     

Інший об’єкт у місті, доля якого небайдужа славутчанам – колишнє військове кафе за адресою вул. Ярослава Мудрого № 47-а. Балансоутримувачем даного приміщення є Концерн «Військторгсервіс», власник – держава Україна в особі Міністерства оборони України. Це приміщення перебуває у ще гіршому стані.

Несанкціоновані крадіжки елементів будівельних конструкції призвели  до того, що перебування у даній будівлі небезпечне для життя та здоров’я людей. Огорожа та охорона відсутні. Вікна та двері у будівлі відсутні, що сприяє вільному доступу сторонніх осіб.

Ситуація з вище перерахованими об’єктами погіршується з року в рік, а з цим пропорційно зростає розмір вкладень, які необхідно буде залучити для відновлення експлуатації вказаних об’єктів.

Споглядаючи на усе це у славутчан виникає безліч питань, а основне з них – яка користь від такого господарювання державі та громаді? Та наостанок напрошується єдиний висновок – відношення до об’єктів державної власності потребує кардинальних змін.

Відповідно до ст. 13 Конституції України  – власність зобов’язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству.

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

У зв’язку з вищевикладеним, прошу Вашого сприяння у вирішенні питання щодо подальшого належного використання вказаного майна держави”.

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS