Новини
Суспільство

У Хмельницькому стартував «сезон велокрадіжок»

Їх цуплять з під’їздів, з підсобок та навіть з-під носу у власника. Одна з останніх пригод сталана на вулиці Довженка, що в обласному центрі. Власник свій двоколісний транспорт залишив у під’їзді. Коли повернуся, свого велосипеда вже не побачив.

Від початку року двоколісних не дорахувалися майже три десятки хмельничан. Про це йдеться у сюжеті МТРК Місто.

«Їх залишають не пристебнутими, без нагляду.  Час викрадення – нічний. В переважній більшості, після скоєння крадіжки, злодій продовжує свій шлях на викраденому велосипеді», – пояснює   старший інспектор сектору моніторингу Хмельницького відділу поліції Людмила Берестовська.

Велоактивіст, голова ГО «Критична маса» Віталій Поліщук двоколісному транспорту не зраджує вже кілька років. За цей час змінив шість велосипедів. Каже, жодного не поцупили. Чого не скажеш про його знайомих – в одного велобайк вкрали просто з-під носа.

«У мого друга вкрали велосипед, який стояв за десять метрів від нього. Просто стояла компанія, і просто людина взяла і поїхала. А він думав, що це хтось із друзів взяв покататися», – розповідає Віталій.

Зберігайте велосипед тільки у квартирі, а якщо виїжджаєте по справах – беріть із собою велозамок. Такі поради велосипедистам-новачкам дає Віталій.  Якщо залишаєте велосипед на 5-10 хвилин, можна скористатися простим велотросом. Проте, він ненадійний, його легко перекусити кусачками. Якщо ж плануєте «припаркуватися» на тривалий час, краще робити це за допомогою надійніших засобів.

Фіксувати екобайк можна не лише до велопарковки, а й до стовпа, дерева або лавки. Якщо поруч цього всього немає, велосипед краще взяти з собою.

У поліції ж кажуть, крадії «накидають» оком як на старі, так і на сучасні велосипеди. Вартість найдорожчого – 20 тисяч гривень. А от знайти їх вдається не завжди, адже коли потерпілі звертаються із заявами, не завжди можуть точно сказати марку велиспеда, оскільки вона якогось закордонного виробництва, і точно вони її не пам’ятають. І це значно ускладнює пошуки.

Аби такого не було, велосипедисти з досвідом радять при купівлі велобайка звертати увагу на цифри, вигравіювані на рамі. Також бажано їх сфотографувати, аби в разі, якщо велосипед викрадуть, можна було коректно написати заяву в поліцію.

У 2018 без велосипедів крадії залишили майже 160 хмельничан. Кожному п’ятому власнику правоохоронцям таки вдалося повернути їхнє майно.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS