Новини
Суспільство

Булінг у Нетішині: школяр продовжує тероризувати вчительку

Вперше в Україні за знущання над вчителем покарали учня. Нетішинський міський суд прийняв рішення на користь 50-річного педагога. Старшокласника визнали винним у скоєнні адміністративного правопорушення. Згідно з судовим рішенням батьки юнака зобов’язані були заплатити штраф в розмірі 850 грн.

Та виявилося, що і для восьмикласника, і для його мами сплатити штраф у розмірі 850 гривень – це не покарання. І навіть не урок, повідомляє сайт Нетішинської самооборони з посиланням на kp.ua.

– Один з восьмикласників вибрав собі в жертви вчительку з фізики. В цьому класі посилена програма, і фізика по чотири уроки на тиждень. Педагог чудовий, спокійна жінка з великим стажем, проблем або скарг раніше не було. І ось цей юнак з початку навчального року почав третирувати вчительку – то на 15 хвилин запізниться, то просто, не дочекавшись дзвінка, мовчки піде з уроку. Включає голосно музику, показує непристойні жести. Потім пішли грубі звернення, образи – психологічний тиск. Дошкуляв він педагогу систематично. Вчителька не витримала і звернулася до мене із заявою, – розповіла Таміла Соболик, директор Нетішинської школи №1.

Відповідно до закону, адміністрація школи не повинна ігнорувати такі випадки, тож було прийнято рішення зібрати комісію і розглянути ситуацію з усіх боків.

«Ми переговорили з усіма учнями, вчителями та батьками, які залучені в шкільний комітет. Є чітка інструкція, якої я вирішила слідувати. Після того, як стало зрозуміло, що учень чинить моральний тиск на вчителя, я звернулася із заявою в поліцію. Потім був суд і рішення на користь педагога. Але цим ситуація не закінчилася. Хлопчик специфічний, і вік, звичайно, складний, але він просто перед комісією і на суді заявив, що вчительку з фізики не поважає і ходити до неї на уроки не хоче. А мама його лише руками розвела – «ну, не поважає він її, як я можу поважати». Тобто заплатити штраф для них – це дрібниці. Треба буде – ще заплатять, але, судячи з усього, ставлення до педагога старшокласник не змінить», – розповідає Таміла Соболик.

За словами директора, після суду хлопець прийшов до школи і перше, що зробив, – образив вчительку. У жінки піднявся тиск, викликали швидку – півтори години її відкачували. Директор школи викликала маму хулігана, на що та лише запитала, скільки повинна медикам заплатити.

«Так, це заможна родина, і через штрафи не переймаються. І це при тому, що, згідно із законом, за повторний булінг сума збільшується. Але ми готові працювати з хлопчиком, щоб якось врегулювати цю ситуацію. Не повинно таке повторюватися. Поки одне радує – закон працює, і хоч так вчителі можуть відчувати себе трохи захищеними», – прокоментувала Таміла Соболик.

Довідка: З 19 січня вступив в силу закон з протидії булінгу. Цькування учнів обкладається штрафом від 850 до 1700 гривень або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин. Якщо цькування здійснена повторно або групою людей, покарання посилюється – від 1700 до 3400 гривень штрафу або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. За приховування випадків буллінг педагоги повинні будуть заплатити від 850 до 1700 гривень штрафу. У разі вчинення правопорушення малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, штраф або громадські роботи накладаються на їх батьків або опікунів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS