Новини
Суспільство

У Славуті обговорили питання продовження строку експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС

Минулого тижня відбулися громадські обговорення питань продовження строку експлуатації (ПСЕ) першого енергоблока Хмельницької АЕС. Це вже останні обговорення, які були проведені із жителями території спостереження ХАЕС.

Приводом для проведення громадських слухань послужило завершення проектного терміну експлуатації енергоблока №1 ХАЕС – 13.12.2018 року, і розробка у зв’язку з цим Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока – основного документа, на підставі якого Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) буде приймати рішення про продовження терміну експлуатації енергоблока, повідомляє інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”.

Згідно Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» «кожний громадянин України має право на участь в обговоренні та внесення пропозицій до проектів нормативно-правових актів, матеріалів щодо розміщення, будівництва і реконструкції об’єктів, які можуть негативно впливати на стан навколишнього природного середовища, внесення пропозицій до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, юридичних осіб, що беруть участь в прийнятті рішень з цих питань».

Під час громадських слухань фахівці Хмельницької АЕС надали детальну інформацію щодо ПСЕ енергоблока №1, акцентуючи увагу на заходах з підвищення безпеки, світового досвіду експлуатації енергоблоків у надпроектний термін. У рамках обговорень, працівники ХАЕС ознайомили також громадськість з інформацією щодо радіаційного та екологічного контролю в зоні спостереження атомної станції.

Громадськість Славути висловила свою позицію в обговоренні питань ПСЕ, взявши активну участь у заході. Серед питань, які найбільше хвилювали громадськість – безпечна експлуатація енергоблока у понадпроектний термін, соціальні пільги та гарантії для населення території спостереження, забезпечення ХАЕС професійними кадрами.

За словами міського голови Василя Сидора, громадськість усвідомлює свою відповідальність та розуміє, що без атомної енергетики, яка виробляє понад 50% електроенергії в країні не можливий подальший розвиток України. Громада підтримала рішення щодо продовження терміну експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС, висловивши у відповідному зверненні свої побажання щодо належного фінансування та покращення соціальних гарантій для населення території спостереження.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS