Новини
Суспільство

Хмельницьку АЕС відвідала делегація Угорського ядерного товариства

Це вже другий візит атомників до нашої країни. У 2016 році делегація Угорського ядерного товариства побувала на Чорнобильській АЕС, приурочивши поїздку до роковин аварії на ЧАЕС. А вже наступного року Українське та Угорське ядерні товариства уклали меморандум про взаємодію та співпрацю, що сприяло пожвавленню дружніх стосунків між атомниками сусідніх країн.

У рамках такої співпраці, представники УкрЯТ взяли участь у загальних звітних зборах Угорського ядерного товариства. Угорські атомники прослухали лекцію виконавчого секретаря УкрЯТ Данила Лавренова. Українські колеги для себе також отримали чимало корисної інформації щодо розвитку науки, передачі ядерних знань, проведення інформаційної та просвітницької роботи.

Цього разу члени Угорського ядерного товариства спланували свій візит на одну з діючих АЕС України – Хмельницьку.

Угорські атомники побували у навчально-тренувальному центрі, повномасштабному тренажері блочного щита управління (БЩУ), де відбувається підготовка оперативного персоналу. Відвідали машинний зал та БЩУ діючого другого енергоблока ХАЕС.

За участю президента УкрЯТ Григоря Муляра, голови профспілкової організації Енергоатома Олексія Лича та секретаря Угорського ядерного товариства Вечі Іштвана Арона відбулася робоча зустріч. Вітаючи гостей, генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко підкреслив важливість обміну досвідом в атомній галузі, адже наші країни мають спільні цілі. Так, для Хмельницької АЕС корисним є досвід продовження експлуатації енергоблоків Угорщини, адже саме зараз триває планово-попереджувальний ремонт та проводяться роботи з модернізації обладнання першого енергоблока. Крім того, обидві країни планують розвивати атомну енергетику та споруджувати нові потужності, повідомляє інформаційний центр ВП “ХМельницька АЕС”.

До уваги присутніх були запропоновані доповіді щодо перспектив будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, реалізації проекту «Енергетичний міст «Україна-Європейський Союз».

З роботою Українського ядерного товариства угорських колег ознайомив Данило Лавренов, запросивши присутніх брати активну участь у запланованих заходах товариства.

Представники молоді рівненського осередку товариства розповіли про низку масштабних спортивних заходів, що вже незабаром відбудуться у м. Вараш.

Віце-президент УкрЯТ Віктор Воєводін представив ще один важливий напрям діяльності організації, окресливши перспективи співпраці з обміну науковими напрацюваннями та знаннями.

За словами ініціаторки візиту Марини Сучан, провідного інженера групи ядерного палива АЕС «Пакш», кожен учасник поїздки отримав корисний досвід. Організатори врахували склад делегації, а це і працівники АЕС, і наукові співробітники, і молодь, та подбали про інтереси кожної з груп.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS