Новини
Події

У Хмельницькому заклали камінь під будівництво Палацу спорту

Споруда має з’явитися до кінця 2020 року на Прибузькій, 5/1а. Загальна вартість проекту – понад 275 мільйонів гривень. У фінансуванні об’єкту беруть участь державний, міський та обласний бюджети.  

Палац спорту планують використовувати для баскетболу, гандболу, волейболу та футзалу. А також для індивідуальних видів спорту: боксу, кікбоксингу, боротьби, художньої гімнастики. У споруді передбачається щонайменше 2,5 тисячі глядацьких місць.

До 1 липня підрядник має освоїти 54 мільйони гривень з держказни. Таке вливання стало можливим завдяки перемозі у конкурсному відборі, організованому минулоріч  Міністерством молоді та спорту. До фінішу дійшли тільки Хмельницький та Рівне, – розповів заступник міністра молоді та спорту Микола Даневич.

«За часи незалежності це перша пряма субвенція у розвиток спорту. Філософія проекту: розвиток ігрових видів спорту. Розраховуємо, що разом з федераціями баскетболу, футзалу, волейболу зможемо тут  проводити змагання європейського рівню», – зазначив міністр.

Здобути державне фінансування вдалося і завдяки відповідності земельної ділянки умовам конкурсу. За словами міського голови Олександра Симчишина, ця територія для зведення спортивного об’єкту була визначена генеральним планом ще у 2012 році.

«Об’єктивно багаторазово на сесіях міської ради попередньої каденції були скандальні моменти, коли цю ділянку розглядали під багатоповерхову житлову забудову місцеві забудовники, – зізнається Олександр Симчишин. –   У їхніх планах така забудова мала бути на ділянці від Свободи до Старокостянтинівського шосе».

Будівельні роботи на ділянці вул. Прибузької розпочалися ще у січні. Підрядник – ТОВ  «Будівельний Альянс Груп» – наразі завершує заміну ґрунту: верхній торф’яний шар тут знімають та насипають гранітний відсів. Необхідність таких робіт була визначена державною експертизою – пояснює генеральний директор будівельного підприємства Іван Крутилко:

«Торф’яні ґрунти при гноїнні можуть виділяти газ, який здатен нанести шкоду споруді. Тепер же ми не боятимемося просідань, як в «Оазисі» та «Епіцентрі».  Там «попливла»  підлога, тому що не було якісної заміни ґрунту».

За словами Івана Крутилка, на ділянку вже завезли 28 тисяч тон гранітного відсіву, зробили випробовування паль та починають їхнє масове забивання. Всього перед зведенням споруди мають забити 750 паль. До 1 липня підрядник обіцяє звести каркас на 2 поверхи.

Наступного року, аби отримати чергове державне фінансування для продовження будівництва об’єкту, Хмельницький має знову взяти участь у конкурсному відборі Міністерства молоді та спорту. Споруду  планують використовувати не лише для спортивних цілей, а й для виставок, форумів, концертів та інших розважальних заходів – зазначив Олександр Симчишин.

Поруч, ближче до Старокостянтинівського шосе, заплановане зведення ще одного спортивного об’єкту – льодового палацу. А з іншого боку має з’явитися стоянка на кілька сотень паркомісць. Для цього збираються знести дерева, які ростуть там нині.  Натомість зелені насадження за Палацом спорту обіцяють не чіпати. Цю ділянку міський голова назвав «недоторканою» через  близькість до Південного Бугу, який протікає не далі,  ніж за сто метрів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS