Новини
Події

Як у Хмельницькому відзначили 75 річницю визволення міста від фашистських загарбників

Хвилина мовчання та червоні гвоздики. Близько сотні хмельничан зібралися біля меморіалу «Вічний вогонь», щоб вшанувати пам’ять полеглих при визволенні міста від німецько-фашистських загарбників 75 років тому.

Німці вважали Проскурів стратегічним пунктом. Саме тут дислокувалися штаби групи армії «Південь» та 1-ої танкової армії. 25 березня 1944 року гітлерівські війська капітулювали та залишили місто. Під час боїв за Проскурів обірвалися життя понад трьох тисяч визволителів. Суттєвих втрат зазнав і противник: загинули 1700 солдатів та офіцерів вермахту.

Напередодні заходу запалав вічний вогонь, який від 2016 року у Хмельницькому запалюють лише у пам’ятні дати.

Серед тих, хто прийшов до меморіалу цього дня, і почесний громадянин Хмельницького, учасник Другої Світової війни 96-річний Іван Бабак. Ветеран воював на Південному-Західному фронті, на Курській дузі. А також брав участь у битві за Нарву та у звільненні Прибалтики.

«Я пригадую кожен день війни – від 22 червня 1941 року до 9 травня 1945 року. Проскурів же у час визволення не пам’ятаю, оскільки був не тут. Але впевнений, що події тієї війни передаватимуться від покоління до покоління. Бо поки народ пам’ятає про це, він повторення такого жахіття не допустить».

Ще один учасник Другої Світової, 94-річний Григорій Атаманюк, розповідає: на Рейхстазі написав «Я, Атаманюк Григорій Сергійович, хочу, щоб Німеччина до нас більше приходила». Ветеран пригадує, яким був Проскурів після визволення від німців.

«Місто було зруйноване. Але його поновили завдяки трудовому народу нашого Поділля. Люди боролися день і ніч, працювали. Щоб ніколи більше не гуляв фашизм на нашій землі».

Спілчани ветеранських організацій області набрали землю на братській могилі визволителів. Міні-контейнери з цією землею у солдатському мішку – символ цьогорічної ювілейної естафети «Слава визволителям України!» Цей мішок представники ветеранської організації Хмельницького району 25 березня передали обласному центру.

Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України!» почалася 15 років тому. Проте саме солдатський мішок став символ акції вперше – відзначив заступник голови обласної ради організації ветеранів України Володимир Батрічев.

«Мішок обрали символом, тому що солдат з ним  не розлучався. У ньому зберігалося  все: боєприпаси, особисте майно, листи від рідних».

На Хмельниччині естафета стартувала ще 9 січня у Полонному. Останнім до акції приєднається село Жванець Кам’янець-Подільського району. Завершиться ж акція біля Меморіалу Слави у Хмельницькому 5 квітня. Після закінчення заходу солдатський мішок з контейнерами та світлини зі всіх населених пунктів передадуть в обласний краєзнавчий музей.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS