Новини
Суспільство

У Хмельницькому презентували аналіз передвиборчих програм кандидатів у Президенти

«Вибори-2019» – ініціатива від ГО «Центр UA» задля полегшення  вивчення передвиборчих обіцянок десяти найпопулярніших претендентів на крісло глави держави. ТОП-10 визначали, опираючись рейтинги від трьох організацій: Фонду демократичних ініціатив, Київського міжнародного інституту соціології та соціологічної групи «Рейтинг».

Програми аналізували за ключовими критеріями. До прикладу, бачення кандидатами шляхів деокупації Донбасу. За словами  координатора ГО «Центр UA» у Хмельницькій області Олега Черненка, 9 з 10 претендентів вказали дипломатичний шлях врегулювання конфлікту.

«Є кандидати, які кажуть, що має бути миротворча місія. Є кандидати, які відповідають загальними фразами. Щоб потім до них не можна було вчепитися і щоб ніхто не звинуватив у невиконанні обіцянок», – зазначив Олег Черненко.

Також враховувалися дані програм щодо таких питань, як охорона здоров’я, освіта, позиція щодо членства у ЄС та НАТО, розподіл владних повноважень, зовнішня політика. За інформацією Олега Черненка, попри те, що деякі кандидати наполягають на позаблоковій позиції України, відверто проросійські погляди  у програмах висловлювати ніхто не наважився.

Ініціатива з аналізу передвиборчих програм в Україні впроваджується вперше. Саму ж ідею запозичили у британського суспільного телерадіомовника ВВС.

Аби зробити програми зрозумілими для виборців, при аналізі їх довелося спрощувати та олюднювати,  узгоджуючи все з представниками передвиборчих  штабів, – каже Олег Черненко. Цей аналіз також суттєво  економить час – замість трьох годин безперервного читання людина витрачає всього 10-20 хвилин.

«Ми це придумали для того, щоб люди почали читати, що обіцяють кандидати. Щоб не обирали за зовнішнім виглядом, а побачили обіцянки кандидата і потім оцінили, як він виконає це, у разі обрання Президентом».

Такий же аналіз у ГО «Центр UA» обіцяють застосовувати і під час майбутніх парламентських та місцевих виборів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS