Новини
Політика

“ОПОРА”: Виборча кампанія на Хмельниччині відбулася із масштабним використанням адмінресурсу

Відсутність зафіксованих випадків підкупу виборців та використання адміністративного ресурсу. Громадянська мережа «Опора» відзвітувала про основні тенденції виборчого процесу на Хмельниччині за останній місяць напередодні голосування.

У березні Хмельниччину відвідали семеро кандидатів: Руслан Кошулинський, Юрій Дерев’янко, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Віктор Бондар та Володимир Петров. Останній, за інформацією ГМ «Опора»,  протягом 30 хвилин роздавав листівки на Проскурівській у Хмельницькому.

Однією з характерних рис цієї передвиборчої кампанії представники «Опори» вважають масштабне використання адміністративного ресурсу. У Хмельницькому йдеться про випадок проведення зустрічі колективу міської лікарні з Русланом Кошулинським, під час якого головний лікар закладу Володимир Розгонюк заявив про  свою підтримку цього кандидата.

«Ми вважаємо це залученням адмінресурсу, тому що лікарня підпорядкована міському голові, який є однопартійцем цього кандидата. І керівник лікарні фактично впливає на підлеглих, проголошуючи свою позицію у робочий час», – розповів координатор ГМ «Опора» у Хмельницькій області Андрій Попик. 

Окрім того, на Хмельниччині спостерігачі «Опори» зафіксували і випадки агітації у навчальних закладах, що є порушенням Закону України «Про освіту». До прикладу, у Хмельницькому національному університеті була зустріч автора книги та історика зі студентами, під час якої той агітував за одного з кандидатів та здійснював контрагітацію проти інших претендентів на посаду Президента.

Наймасштабніше ж використання адмінресурсу, на думку Андрія Попика, відбувалося на рівні Хмельницької облдержадміністрації.

«Керівник ОДА Вадим Лозовий, його заступники та керівники структурних підрозділів ледь не щодня проводили по кілька зустрічей як у Хмельницькому, так і у районах, де збиралися робочі колективи. Посадовці,  доносячи інформацію про реформи чинного Президента, також наголошували: потрібно думати, за кого голосувати. Мовляв, ми насамперед маємо обирати головнокомандуючого, а не різних артистів і так далі».

Про залучення адміністративного ресурсу, на думку Андрія Попика, можна говорити і під час зустрічі Петра Порошенка з виборцями на Майдані Незалежності у Хмельницькому 20 березня. За словами координатора «Опори», спостерігачі зафіксували залучення у до цього заходу, який відбувався у робочий час, студентів та працівників бюджетних установ. Автобуси ж, які привезли учасників з районних центрів до Хмельницького, паркувалися на території військової частини  А0553.

«Це трохи дивно, тому що це, насамперед, об’єкт, у задачі якого не входить розміщення цивільних автобусів. Коли ми брали офіційний коментар командира військової частини, він сказав, що це відбулося на підставі усного прохання голови ОДА. «Опора» не бачить нічого поганого в організації  підвезення кандидатом своїх  прихильників. Але ми засуджуємо факти залучення бюджетників у їхній робочий час до участі в агітаційних заходах», – відзначив Андрій Попик.

Від початку виборчої кампанії до органів Нацполіції надійшло 60 звернень, пов’язаних з виборчим процесом, за результатами яких складено 11 протоколів про адміністративні правопорушення. Відкрито і два кримінальних провадження. В обох йдеться про місто Полонне, де відбулося  пошкодження передвиборних матеріалів одного з кандидатів.

Натомість інформацію про зафіксовані на Хмельниччині випадки підкупу виборців в «Опорі» спростовують. Хоча звернення до поліції щодо цього порушення все ж були, – повідомив омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» Володимир Гарієвський.

«Зокрема, звернулася жінка, якій зателефонували невідомі з невідомого номеру і запропонували продати голос. При цьому не сказали, за кого і яку суму. Кодекс передбачає нижню межу кримінальної відповідальності за підкуп. На сьогодні це 57 грн. 63 копійки. Відповідно поліція має розуміти, про яку суму матеріального блага  йдеться. Тобто на сьогодні такі повідомлення надходять, але кримінальних проваджень саме за ст. 160 (підкуп) не зареєстровано».

В області утворено 1535 дільничних виборчих комісій, до роботи у яких залучено близько 19 тисяч осіб. Окрім того, за виборами на Хмельниччині спостерігатимуть представники трьох іноземних організацій: «CANADEM», «ENEMO» та «OSCЕ» (ОБСЄ). Саме їхня присутність – запорука визнання виборів  легітимними, вважає Андрій Попик.

Представники громадянської мережі «Опора» наголошують: проголосувати у день виборів можна лише за наявності паспорта. Виборці мають пред’явити його навіть за умови, що члени ДВК знають їх особисто.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS