Новини
Політика

Вибір Хмельниччини: без суттєвих порушень і з перемогою Зеленського

Як в більшості областей України, в Хмельницькій по всіх територіальних виборчих округах переміг Володимир Зеленський. Друге та третє місце розділили Петро Порошенко (187, 190, 191 округи) та Юлія Тимошенко (188, 189, 192 та 193). У п’ятірки на цих округах увійшли також Ігор Смешко, Анатолій Гриценко, Олег Ляшко. Не опрацьованими на 12.00 залишається 0,4% проколів, але вони навряд чи суттєво змінять картину.

На Хмельниччині, як і в цілому по Україні, вибори минули досить спокійно, без серйозних та системних порушень. Про це у перший день після виборів заявили спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які протягом 31 березня слідкували за процесом волевиявлення по всій країні. Були окремі спроби голосувати без паспорта, голосування поза межами кабінки, намагання винести бюлетень за межі виборчої дільниці, вкидання в урну для бюлетенів сторонніх предметів, а також псування бюлетенів.

Досить серйозною проблемою у Хмельницькому стала відсутність чималої кількості виборців у списках.

«Зокрема, не знайшли себе в списках виборців майже всі мешканці двох багатоповерхівок на вулиці Козацькій: із двох будинків проголосувати могли тільки п’ятеро осіб», – повідомив Володимир Гарієвський, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області.

Тому до другого туру виборів, який відбудеться 21 квітня, виборцям варто перевірити наявність своїх даних у списках виборців, а за потреби пройти процедуру зміни місця голосування, радять в ОПОРІ.

Що стосується порушень під час підрахунку голосів, то спостерігачі виявляли випадки, коли складені і підписані 31 березня протоколи окремі дільничні виборчі комісії датували 1 квітня.

«Насамперед це пов’язано із оплатою праці членів комісій, оскільки в такому разі їм оплачуватиметься ще один день роботи – 1 квітня», пояснив координатор спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Коментар фахівця: «Люди обирають емоціями»

А поки у Центральній виборчій комісії дораховують останні півтора відсотка протоколів, у соцмережах точаться словесні баталії, а фахівці пробують пояснити «феномен Зеленського», який для багатьох, попри рейтинги та прогнози, став несподіванкою.

Про які тенденції у суспільстві  свідчать результати першого туру виборів, пояснила політичний психолог, доцентка кафедри філософії та політології Хмельницького національного університету Олеся Посвістак. За її словами, в Україні такі ж політичні тренди, як і в цілому у світі.

Йдеться про скочування демократії до популізму. За дослідженнями британського видання «The Guardian», два останні десятиліття позначилися укріпленням позицій популістів приблизно учетверо. У 2000 році вони отримували 7% підтримки виборців, а у 2018 рівень цей показник сягнув 30%.

«Що таке популізм? Це пусті обіцянки, протиставлення влади народу та ігнорування чітко прописаних шляхів виконання обіцянок. Ми маємо програми кандидатів, де зазначені їхні наміри. Але зовсім не прописано, яким чином вони хочуть це зробити. І виборці ведуться на ці обіцянки. Загалом бачимо те, що і раніше – люди вірять телевізору, не хочуть вмикати мозок. Те ж відбувається і в США, і в деяких європейських країнах», – зазначила Олеся Посвістак.

Водночас наразі у громадян є ширші можливості для використання на виборах електронних інструментів, аби перевірити репутацію кандидата та ознайомитися з його програмою. Інша справа, чи використовують українці ці інструменти.

«Українці не обізнані з такими електронними інструментами. Наразі ми побачили, що люди обирають емоціями. Говорити ж про тенденції щодо другого туру поки ще зарано. Це все схоже на лотерею», – вважає політичний психолог.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS