Новини
Здоров’я

На Хмельниччині проведуть спецоперацію проти кору

На Хмельниччині посилять заходи імунізації для протидії кору. Надзвичайні заходи для підвищення рівня охоплення щепленнями проти кору запровадять протягом найближчих місяців. Таке рішення представники облдержадміністрації прийняли після наради з в.о. міністра охорони здоров’я доктором Уляною Супрун. Про це повідомляють в ОДА.

Лише за три місяці цього року у Хмельницькій області на кір захворіли 2778 людей. Це практично вдвічі більше, аніж зареєстрованих випадків в регіоні за весь 2018 рік.

“Поки ситуація не стала критичною, маємо розпочати спеціальні заходи з підвищення рівня імунізації серед дітей. Адже вакцинація є питанням національної безпеки”, – зазначила в. о. міністра охорони здоров’я України, доктор Уляна Супрун.

Нині Хмельницька область має найбільший інтенсивний показник захворюваності в країні – впродовж останнього місяця тут реєструють біля 200 нових випадків кору щотижня. А всього з початку спалаху тут захворіли 3 203 людини, на жаль, 2 померли.

“35 українців вже померли від кору протягом останніх років. Зупинити смертність від кору та подолати спалах допоможе лише підвищення імунізації населення, адже лише при 95% охопленні щепленнями формується колективний імунітет. Для надолуження пропущених щеплень у дітей Хмельницька область повністю забезпечена якісними, безпечними та ефективними вакцинами, які постачає Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ)”, – наголосила заступник міністра охорони здоров’я Ольга Степанишина.

Початок відповідних заходів з імунізації у Хмельницькому та Хмельницькій області відбудеться найближчими днями, після засідання Обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС).

“Найважливішим етапом нашої роботи буде верифікація даних та комунікація з батьками. Наша задача забезпечити захистом від кору всіх, хто ще з якихось причин не отримав необхідну кількість щеплень чи має фейкову довідку”, – прокоментував подальшу роботу генеральний директор Центр громадського здоров’я МОЗ України, доктор Володимир Курпіта.

В Україні достатньо якісної і ефективної вакцини КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США, що захищає від кору і важких ускладнень. Станом на станом на 26 березня в регіонах є 1 094 41 доз вакцин КПК .

«Облдержадміністрація усіляко сприятиме проведенню спецоперації Міністерства охорони здоров’я з імунізації від кору в області та буде координувати взаємодію медиків та освітян, аби в результаті вакцинувати якомога більшу кількість населення, та зменшити ризик захворюваності», – зазначила заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина.

Нагадаємо, що з початку року таку спецоперацію із захисту від кору провели на Львівщині. За її результатами 90% школярів регіону мають захист від цієї недуги, а сам регіон втратив своє лідерство по захворюваності на кір.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS