Новини
Новини ОТГ

Красилівська ОТГ заробила за 2018 рік понад 100 мільйонів гривень

Сьогодні в Україні створено 884 об’єднаних територіальних громад. Шлях кожної з них унікальний по-своєму. Проте спільне одне – можливість розвиватися.

Суть децентралізації – масштабної та глибинної реформи, яка якісно перебудовує систему управління країною, вже, певно, знає кожен українець. Адже з утворенням ОТГ в руки людей передають важелі впливу на місцеву владу. Тепер кожен житель може запитати у сільських, селищних чи міських депутатів, а також голову про розподіл фінансів, важливі для населеного пункту проекти тощо, а також поскаржитися на проблеми.

Чи потрібно було починати реформу децентралізації? Над цим питанням доволі багато дискутували у 2014-ому. Тоді ініціатором та головним рушієм реформи став Володимир Гройсман, ще на посаді віце-прем’єра. Він переконував у важливості реформи всіх: і колег по уряду, і народних депутатів, і навіть Президента. Вже коли Гройсман очолив Уряд, децентралізація стала одним із його пріоритетних завдань.

«В 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну. А ми запропонували те, що з’єднає державу, – реформу децентралізації. За 4 роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей. Які у нас завдання? Дати нову якість освіти, медицини, інфраструктури. Двигуном розвитку є національна економіка», – наголошує Прем’єр-міністр.

Його слова підтверджують цифри: власні доходи місцевих бюджетів зросли з 68,6 млрд грн у 2014 році до 234 млрд у 2018 році, а підтримка розвитку регіонів торік склала рекордні 37,8 млрд грн. Іншими словами – це нові і відремонтовані школи та садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні, зони відпочинку в громадах тощо. Держава фінансує інфраструктурні проекти в регіонах, розвиток сільської медицини, підтримку агровиробників. Кількість побудованих за кошти держбюджету об’єктів в регіонах за чотири роки перевищила 5000.

На Хмельниччині також є приклади успішних громад. Ніла Островська другий рік поспіль очолює Красилівську міську ОТГ, яка об’єднує майже 27 тисяч жителів.

– Ми бачили приклад тих, хто вже об’єднався, – розповідає Ніла Василівна. – Побачили їхні успіхи, скільки державних коштів вдається їм залучити для розвитку громад. Тому й самі вирішили об’єднатися. І не помилилися!

Керівник громади стверджує, що важко не було. Точніше, не так важко, як «першопрохідцям». Поїхали до успішних колег з Волочиської ОТГ – вони допомогли практичними порадами, дали необхідні настанови, поділилися досвідом.

За перший рік господарювання вдалося досягти непоганого результату та стати однією з кращих громад краю. Із загального бюджету минулого року – 189 601,9 тисячі гривень спромоглися самостійно заробити більше ста мільйонів гривень. Найбільшу частку власних надходжень склав податок з доходів фізичних осіб. Проте суттєву частку склали й інші податки і доходи.

З початку створення ОТГ зроблено чимало. Звітуючи перед своїми виборцями за 2018 рік, Ніла Островська детально зупинилася на здобутках. Як от оновлення освітніх закладів: ремонт шкіл, дитсадків, впровадження у них заходів з енергозбереження, закупівля обладнання, меблів, інвентарю. А реформа «Нової української школи», за сприяння державних коштів, всіх «першачків» забезпечила найсучаснішими засобами для навчання, розвитку та виховання. 126 тисяч гривень субвенції з держбюджету спрямували на створення інклюзивно-ресурсного центру. Громада за власний кошт (52 тисячі гривень) відремонтувала приміщення.

Дбають тут і про молодь, відпочинок дітей. На благоустрій міста спрямували понад шість мільйонів гривень, вдалося капітально відремонтувати майже 12,5 тисячі квадратних метрів вулиць. Їх встелили асфальтом. На це використали понад 2 мільйони гривень державних коштів, майже 4 мільйони – власних. Ще понад мільйон гривень надали місцеві аграрії. Тож у такому успішному тандемі громада стрімко розвивається.

Оновлюють в ОТГ техніку для комунальників, у пріоритеті – медицина. За підтримки державного Фонду регіонального розвитку в 2017 році в недіючому приміщенні котельні почали споруджувати спортивно-реабілітаційний центр з двома басейнами. Вартість проекту – 35 мільйонів гривень. Його планують завершити вже наступного року.

Ще одним грандіозним проектом, за словами Ніли Василівни, є реконструкція міських очисних споруд, які не оновлювалися понад 50 років. Сподіваються на підтримку уряду, адже ціна питання – 65 мільйонів. Це непідйомні кошти для громади.

Загалом, каже очільниця ОТГ, відчувають надзвичайну підтримку Уряду, адже більшість проектів, на які в недалекому минулому ніколи не вистачало коштів, тепер впроваджуються. Реформи діють.

«Треба захищати реформу. Конституція дає такий захист, дає поштовх створення можливостей розвитку кожної громади. Ми пройшли 5 років реформи успішно, і наступні роки мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращення життя людей», – зазначає Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Олена ВІРАСТЮК.

 


PR
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS