Новини
Суспільство

Спеціалісти ХАЕС відвідують громади з просвітницькими візитами

3 квітня в межах інформаційно-просвітницької співпраці група спеціалістів Хмельницької АЕС відвідала село Пліщин Шепетівського району Хмельниччини, що входить до зони спостереження ХАЕС. Метою візиту стало також прохання представників територіальної громади, які раніше були гостями атомної електростанції та брали участь у громадських обговореннях питань продовження термінів експлуатації першого енергоблока ХАЕС, здійснити  заміри радіаційного фону та проб води даної місцевості.

На зустрічі зі старшокласниками Пліщинської загально-освітньої школи спеціалісти інформаційного центру ВРГіЗМІ, Нетішинського краєзнавчого музею презентували присутнім цікаву розповідь-урок про історію міста енергетиків та функціонування найбільшого енергопідприємства Хмельниччини. Учні отримали доступну інформацію про технологію роботи атомної електростанції, переваги такої енергії над іншими видами, світові тенденції ядерної галузі, перспективи розвитку ХАЕС. В ході заходу юні пліщинці активно задавали питання, цікавилися технологічними процесами експлуатації АЕС, підготовкою високопрофесійного персоналу атомників, а за виявлені знання з математично-прикладних дисциплін отримали спортивні подарунки від Хмельницької АЕС. Також гості запросили місцевих старшокласників взяти участь у щорічному регіональному конкурсі для учнівської молоді «Атомна енергетика і ми», який уже багато років поспіль проводить відділ роботи з громадськістю та ЗМІ.

Учні Пліщина долучилися і до замірів радіаційного фону на території шкільного майданчика і переконалися, що він відповідає нормі: в різних куточках обраної місцевості цифри коливалися від 9 до 14 мкР/год. Також було взято проби води в кількох точках населеного пункту, зокрема, в місцевій водоймі, криницях та водогоні. Згодом еколого-хімічна лабораторія відділу охорони навколишнього середовища ХАЕС проведе усі необхідні аналізи і надасть висновок.

«Наше село єдине з Шепетівського району Хмельницької області входить до зони спостереження, а тому нам просто необхідно з перших уст, об’єктивно знати про діяльність стратегічного об’єкта, що розташований неподалік, – зазначила Тетяна Квітніцька, голова Пліщинської сільської ради. – Нам дуже приємно, що сусіди-атомники відгукнулися на запрошення мешканців. Адже один такий візит вартує багатьох розповідей про безпечність експлуатації ХАЕС: мої односельчани на власні очі побачили табло дозиметру і впевнилися, що проживають в безпеці. А спеціалісти енергопідприємства завжди готові надати правдиву інформацію та допомогти і словом, і ділом».

Візит такого плану спеціалістами ХАЕС був здійснений не вперше : напередодні атомники відвідали Бугринську об’єднану територіальну громаду.

Інформаційний центр ВП “Хмельницька АЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS