Новини
Здоров’я

Спалах інфекції у Хмельницькому не пов’язують з молочною кухнею

Маленький Артем з мамою в інфекційній лікарні – від початку тижня. У понеділок хлопчикові раптово стало зле: почалася блювота та діарея. Продукцію молочної кухні на Зарічанській його мама брала щодня. За її словами, в черговий раз продукцію кухні вони взяли минулої суботи, в понеділок погодували дитину, і одразу після сну малюку стало погано.

У Хмельницькій інфекційній лікарні наразі 28 малюків. У 23 з них лабораторно підтвердили ротавірус. Лікування триватиме до 10 днів. Більшість маленьких пацієнтів почуваються краще.

«Серед цих 23 дітей для 18 брали продукцію на молочній кухні. Троє – в реанімації. Всі вони – до двох років. Найменшому – 8 місяців. Таких дітей можна лікувати тільки в стаціонарі, проводити інфузійну терапію під наглядом лікаря, оскільки може бути дуже швидке зневоднення організму», – пояснює головний лікар Хмельницької інфекційної лікарні Оксана Піддбуна.

Наразі молочну  кухню на Зарічанській та ще шість пунктів роздачі такої ж продукції закрито. У міській дитячій лікарні кажуть: заклад діє понад 40 років. Жодних нарікань за цей час не було. Дотепер продукцію отримували близько 250 дітей. Спалах ротавірусу  із молочною кухнею не пов’язують.

«Ротавірусу ніколи не було і немає. Пов’язати ці дві події в одну – це, з епідеміологічної точки зору, з професійної точки зору абсолютно ненормально. 30 днів наші діти не будуть отримувати продукцію молочної кухні, тобто незручності в житті батьків і дітей вже створені», – коментує  заступник головного лікаря Хмельницької міської дитячої лікарні Іван Гуцул.

З початку року в Хмельницькому на ротавірус захворіли понад 150 містян. З них 136 – діти.

«При дослідженні продукції молочної кухні, це ми вже можемо казати, тому що вже є результати, ніякого вірусного бактеріологічного забруднення нашої продукції немає. Обстеження приміщень, обстеження працівників ще ведеться. Дехто називає це отруєнням – однозначно зараз ми вже можемо казати, що це спалах ротавірусної інфекції. З чим пов’язаний – важко сказати» – каже начальник управління  охорони здоров’я міської ради Борис Ткач.

Причину появи ротавірусу з’ясовують фахівці обласного державного лабораторного центру МОЗ України. Результати аналізів обіцяють до 8 квітня.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS