Новини
Суспільство

Спеціалісти ХАЕС ділились знаннями зі старшокласниками

Комбінованим заняттям для старшокласників завершено курс «Знайомство з атомною енергетикою».

Учні, що відвідували факультатив протягом навчального року, дізналися про різні типи електростанцій, переваги атомної енергетики, побували в основних цехах і лабораторіях Хмельницької АЕС. Слухачі курсу провели заняття у навчально-тренувальному центрі, а вивчаючи процес виробництва електроенергії на АЕС, відвідали машинний зал енергоблока.

Цього разу тема зустрічі охоплювала різні аспекти впливу АЕС на довкілля. За допомогою дозиметриста Віталія Обуха школярі здійснили заміри радіаційного фону у різних місцях довкола Хмельницької АЕС. Проводячи власне дослідження, діти переконались, що значення радіаційного фону мало чим відрізняються від природного радіаційного фону навіть у безпосередній близькості до енергоблоків – на оглядовому майданчику станції. Дозиметр зафіксував значення 0,12 мкЗ/год. Такі вимірювання діти виконували за усім маршрутом заняття факультативу. Другою точкою стала дільниця біомеліорації гідротехнічного цеху Хмельницької АЕС.

Рибоводи дільниці не вперше розповідають про особливості своєї роботи відвідувачам. Отож, слухачі факультативу дізналися, яку важливу роль відіграють риби у процесі безпечної експлуатації АЕС. Для забезпечення найкращих умов роботи обладнання, дільниця вирощує чорного та білого амура, товстолоба і коропа. Такі цінні види риб здійснюють біомеліорацію, тобто очищення води, поїдаючи водорості, фітопланктон, дрібних молюсків та ракоподібних.

Заняття продовжилось біля водойми-охолоджувача Хмельницької АЕС. Учні оглянули водне плесо, яке недарма називають «нетішинським морем», адже його площа складає понад 20 кв. км. Гідролог Ольга Кушнерук розповіла про призначення водосховища та його характеристики. Цікавилися учні, як атомники контролюють рівень води у водоймі, і чи можливе переливання води через греблю. Переконавшись, що такий об’єкт є цілком безпечним, діти скористалися моментом, щоб провести невеличку фотосесію.

Вже незабаром слухачам факультативу випаде нагода узагальнити отримані знання та представити свої роботи на конкурсах учнівських рефератів та журналістських робіт, що проводяться Хмельницькою АЕС.

ВП “Інформаційний центр ХАЕС”

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS