Новини
Культура

У Хмельницькому показали апокаліпсис промислового міста

Занепад й руйнація міста на Дніпропетровщині – тема фотовиставки «Кіптява», яку презентували у хмельницькому арт-центрі «MASLO». Харківські фотографи Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський більше року досліджували Дніпровський регіон та вирішили зрештою зосередитися на місті Кам’янське (до 2016 року – Дніпродзержинськ).

Експозиція складається з, на перший погляд, 13 однотипних світлин. На них п’ятиповерхівки – характерна забудова спальних мікрорайонів Кам’янського. Облущені стіни з написами про рекламу наркотиків або зізнаннями у коханні «Люда, я тебя люблю». Десь – маленька згадка про радянщину – табличка з назвою вулиці «Алтайська». Неохайні сміттєві баки. На кожному з будинків білою фарбою зображена велетенська літера. Вибудовані в ряд світлини, наче пазл, складаються у нецензурний напис «Ми прої**лись».

За словами присутнього на презентації фотографа Андрія Рачинського, Кам’янське – це  типове постіндустріальне місто з великою економічною й екологічною проблемою та байдужістю влади.

Літери на стінах будинків художники написали за один день, винайнявши автокран. Спеціального дозволу на це у влади не брали, але звернулися з письмовим проханням не заважати їм досліджувати місто. Побачити фразу можна лише на фото, оскільки всі споруди розташовані на різних вулицях Кам’янського.

«З одного боку, це показує обстановку міста та небажання щось змінювати. З іншого боку – соціально-критичне мистецтво не може змінювати цих процесів, а може лише привертати до них увагу», – зазначив Андрій Рачинський.

Презентація світлин супроводжувалася показом фільму, змонтованого з кількох десятків відеороликів  YouTube. Відео зняті здебільшого працівниками шахт та індустріальних підприємств Кривого Рогу. У кожному з епізодів – фрагмент тамтешньої дійсності: велетенські котловани, на дні яких лунають вибухи, витік азотної кислоти, металургійні комбінати з вогняною лавою, викиди у повітря.

Чи не найбільше привертає увагу епізод з життя працівників одного з гірничодобувних підприємств. На ньому чоловіки влаштовують поховання вмерлої миші у маленькому гробику.

«Один з найліричніх моментів фільму – те, як працівники проводять час, аби якось прикрасити своє існування. Сама ситуація абсурдна та навіть комічна. Але враховуючи місце та обставини, їхня розвага слугує своєрідним маркером того, як тяжко їм працюється», – розповіла координаторка проекту «Кіптява» Ксенія Малих.

Хмельницький став другим після Дніпра містом України, де презентували виставку «Кіптява». Переглянути світлини можна буде до 27 квітня. Вхід лише для повнолітніх осіб.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS