Новини
Суспільство

У Хмельницькому презентували книгу про війну проти України

Послухати автора, Тараса Кузьо – британського та канадського політолога українського походження, спеціаліста з історії та політики незалежної України, зібралося вчора, 5 квітня, чимало хмельничан. Читацька зала обласної універсальної наукової бібліотеки ледве вмістила всіх бажаючих.

Як розповів автор, збирати інформацію для книги «Війна Путіна проти України» він почав ще у 2013 році. Спочатку головна ідея була – написати про Донбас, Партію регіонів, Януковича та мафіозний режим, оскільки на Заході на той час про це було мало відомо. Проте життя внесло свої корективи. Як каже пан Тарас, він не знав, що відбудеться Євромайдан, почнуться події в Криму та на Донбасі. Тож коли історія України раптово змінилася, йому довелося розширити тему книги та збирати чимало іншої інформації.

Умовно книга розділена на три частини. У першій йдеться про ставлення росіян до українців,  про те, чому вони не визнають Україну окремою державою, а українців – окремим народом.

«Вони вважають, що ви всі є Fake News, і українська держава є Fake News, – каже автор. – Я вважаю, що це головна причина, чому в Україні війна».

Друга частина книжки присвячена подіям 2014 року: анексії Криму, гібридній війні, військовій агресії.

«Це почалося не у 2014 році, це почалося раніше. Я би сказав, після Помаранчевої революції. Тоді Путін змінився, став більш націоналістичним, – каже автор. – В 2007 році створився «русский мир», почалася агітація і підтримка сепаратистів в Криму. І, очевидно, при Януковичу була повна зрада не тільки в 2014 році, коли він запросив російську армію в Україну, а раніше, коли він фактично дозволяв росіянам керувати СБУ, коли вона стала фактично частиною ФСБ. Тоді армія зруйнувалася через корупцію та шпигунство. Це призвело до того, що в 2014 році Україна не мала армії, а СБУ взагалі не існувало як діючої організації».

Остання частина, за словами Тараса Кузьо, – найцікавіша. Автор зазначає: завжди є позитивний елемент, бо конфлікти, війни і кровопролиття пришвидшують процеси ідентичності, творення нації.  Зазвичай такі речі відбувається дуже повільно, а події, подібні до того, що відбувається в Україні, дуже прискорюють це. Особливо помітно це на Сході та Півдні.

«Мій батько народився біля Самбора, він галичанин. Я ніколи не пам’ятаю в житті, щоб він назвав росіян братами. Ніколи. Тому мешканці західної України не дивувалися тому, що сталося. Але велика частина українців, особливо російськомовних, на сході, півдні, – вони дійсно вірили в сталінські міфи, що росіяни – це наші брати. Очевидно, для них те, що відбулося в 2014 році – це повна зрада. Для них був величезний шок. Добре, що вони тоді підтримали Україну, а не «русский мир» і проект «Новоросія». І зрозуміли, що вже не бажають, щоб росіяни були їхніми братами. Бо це не брат, коли він краде твою хату, вбиває твою маму і ґвалтує твою сестру», – прокоментував пан Кузьо.

Як політолог та спеціаліст з історії та політики України, не обійшов увагою Тарас Кузьо і нинішні події, зокрема, вибори та перспективи закінчення війни. За його словами, якби росіяни сказали, що Україна – суверенна держава, а українці – окремий народ, то війна би зупинилася відразу.

«Я не можу прогнозувати, хто буде новим президентом, я не пророк, але я думаю, що війна триватиме ще дуже довго. По-перше, не так скоро зміниться ставлення росіян до України та українців. По-друге, Путін не зможе піти на пенсію і десь на дачі вирощувати картоплю. Він буде президентом доти, доки живий. Але навіть, якби Путіна не було, це нічого не змінить, бо є дуже багато інших шовіністів в Москві, які так само думають», – зазначив Тарас Кузьо.

За його словами, 80% росіян підтримують анексію Криму, в тому числі й ті, кого вважають опозиціонерами. А ось Донбас не має такої психологічної підтримки в російській свідомості. У проекті «Новоросія» головним було захопити Одесу і Харків., а Донецьк, як такий, росіян мало цікавив.

«Але так склалося, що і там не вийшло, і там не вийшло. Захопили тільки Донецьк і там ледве втрималися, тому російська армія змушена була зробити вторгнення в Україну. Я думаю, що війна буде довго, і це означає, що дуже важливо, хто буде головнокомандувачем в Україні. 72% українців вважають, що Україна – в стані війни з Росією. Це означає, що критичне ставлення до Росії, яке до 2014 року переважало в Західній Україні, тепер є майже у всій країні. І це означає, що коли ви будете робити вибір за два тижні, ви будете вибирати не тільки Президента, ви будете вибирати головнокомандувача під час війни. І це важливо», – підсумував Тарас Кузьо.

На сьогодні книга видана трьома мовами: англійською, українською та російською. Також у планах автора – перекласти її французькою та німецькою.

Хмельницький наразі останнє місто, де презентується книга. Далі все залежатиме від того, чим закінчаться вибори, адже головну роль у питанні перекладу відіграє Міністерство інформполітики України.

«Хотілося би презентувати книгу, особливо російськомовну, на Сході, адже вже охоплена фактично вся західна і центральна Україна: Луцьк, Рівне, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Житомир, Вінниця», – каже автор.

І додає: непогано було би її показати і в Росії, але наразі це неможливо, адже для нього це буде дорога в один кінець.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS