Новини
Інфраструктура

Аеропорт у Хмельницькому потребує допомоги містян

Усіх хмельничан, яким небайдужа доля місцевого аеропорту, запрошують туди на толоку 23-24 квітня. Колись летовище у Хмельницькому було одним із найуспішніших в СРСР.  Аеропорт здійснював безліч рейсів різних напрямків, зокрема, й міжнародні перельоти. Наразі він не використовується за прямим призначенням і потребує капітального ремонту.  

Перший тиловий аеродром було облаштовано на околиці Проскурова під час Першої світової війни (1914-17 рр.) Саме це льотне поле згодом стало аеропортом на вулиці Пілотській.

У квітні 1944 року з’явилася окрема Проскурівська авіаційна ескадрилья. Цивільні літаки ПО-2, що прибули в її розпорядження, з навчальних переобладнали на поштово-пасажирські. І налагодили регулярні пасажирські авіарейси в Кам’янець-Подільський, Стару Синяву, Теофіполь, Сатанів.

Хмельницьке авіапідприємство, підпорядковане управлінню цивільної авіації УРСР, створили у 1971 році. Того ж року за вісім кілометрів від Хмельницького, за селом Ружична, розпочалось будівництво нового аеропорту, який ввели в експлуатацію у 1982 році.

Свій перший літак він прийняв у 1984 році. Останній – у 2012-му. Хмари над аеропортом почали розсіюватися у 2017-му. Обласна рада прийняла програму фінансової підтримки комунального підприємства «Хмельницький аеропорт». Тоді, завдяки коштам, виділеним з бюджету, розрахувалися з боргами.

Іще одна програма, прийнята обласним обранцями, дала змогу «побачити горизонт». Відповідно до неї на відновлення та розвиток в березні 2018 підприємство отримало понад три мільйони. За них планували зробити чимало, та почали з найголовнішого – розчищення території. Адже за останні 12 років близько 70% площі аеропорту перетворилося на непролазні хащі. Тому сьогодні комунальне підприємство працює, здебільшого, над її розчищенням. Минулого року від сухостою звільнили близько 60 гектарів території. Завдяки цьому на летовищі почали роботу над створенням злітно-посадкового майданчика.

«Ми хочемо в 2109 році на території аеропорту впровадити два проекти. Перший проект – це відновлення і діяльність малої авіації. І другий проект – це створення логістичного центру для вантажних автомобілів», – каже директор КП «Аеропорт Хмельницький» Валерій Сорока.

Але все це – у планах, а поки що приведення до ладу території летовища залишається головним завданням. Проте, як зазначають у самому комунальному підприємстві, непосильним для трьох людей, які виконують таку роботу. Тож хмельничан, які хочуть, аби аеропорт запрацював якомога швидше, кличуть на допомогу.

Тож тих містян, яким небайдужа доля аеропорту Хмельницького, запрошують на толоку 23-24 квітня. Чоловікам радять прихопити пилки й сокири. Решту — забезпечить комунальне підприємство.

Більше про історію аеропорту дізнайтеся з короткого відео Nagolos TV.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS