Новини
Політика

Власники землі і ті, хто на ній працює, мають бути її конкурентоспроможними покупцями – нардеп

Відкривати ринок землі можна за рівних умов і конкуренції для всіх учасників ринку. Таку думку висловив народний депутат, представник аграрного комітету в Верховній Раді України Сергій Лабазюк під час «Земельного форуму» в Києві.

Як наголосив політик, саме власники землі, а також ті, хто на ній працює, передусім повинні бути її конкурентоспроможними покупцями.  

Крім цього, за словами нардепа, згідно концепції, яку розробляє профільний аграрний комітет парламенту, на першому етапі доступ до землі повинні отримати саме українці, а лише через 7-12 років перехідного періоду — поступово відкривати його для іноземців. За цей період українці зможуть скористатися своїм пріоритетним правом та зрівняються у можливостях придбання землі.

Наступний аргумент –  всі учасники ринку повинні мати рівний і конкурентний доступ до фінансових ресурсів.

«Якщо це забезпечити, то і пайовик, і орендар знатимуть, що завтра можна піти до уповноваженого або комерційного банку та під земельну іпотеку одержати потрібні кошти за доступною вартістю. Якщо це зробити, тоді відкривати ринок можна — українці не втратять землю», – зазначив С. Лабазюк.

Не менше важливо в земельному питанні – дати альтернативу людям, що можна робити із землею, окрім як продати.

«Власник паю повинен мати змогу започаткувати власний бізнес на такій землі. В селі сьогодні дуже мало жителів залишилося. Люди старіють, молодь виїжджає. Потрібен механізм створення мікрофермерських або сімейних господарств на цих землях із допомогою держави. Вона має надавати свою фінансову підтримку саме на це, на види діяльності, в яких громадяни можуть виробляти конкурентну продукцію», – підсумував представник аграрного комітету ВР.


PR
Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS