Новини
Суспільство

Хмельничанам нагадали, що унітаз – це не смітник

Минулого року працівники служби каналізаційних мереж МКП “Хмельницькводоканал” ліквідували 5385 засмічень у каналізаційних колекторах міста. Про це повідомляється на сайті міської ради.

Найчастіше забої у мережах каналізації стаються через недбале та нераціональне її використовування. Подібні дії призводять до вкрай негативних наслідків не лише для надійної та безперебійної системи водовідведення, а й для екології міста в цілому.

“Через порушення умов експлуатації міською каналізацією стаються забої, на усунення яких витрачається чимало часу та матеріальних ресурсів, виникають прориви у мережах, внаслідок чого відбувається витік стоків у грунт, і, відповідно, забруднення навколишнього середовища”, – йдеться у повідомленні.

Міське комунальне підприємство “Хмельницькводоканал” закликає хмельничан справно та раціонально користуватися міською каналізацією і дбати про збереження довкілля рідного міста.

ЯК ПРАВИЛЬНО КОРИСТУВАТИСЯ КАНАЛІЗАЦІЄЮ?

До обов’язків МКП “Хмельницькводоканал” входить не тільки забезпечення питною водою населення та інших споживачів, а також завдання з приймання, транспортування та очищеннястічних вод. Для виконання цих обов’язків в місті працює господарсько-побутова каналізація, до складу якої входить 361,6 км трубопроводів, 26 каналізаційно-насосних станцій, два майданчики очисних споруд каналізації.

Забезпечити ефективну роботу каналізаційних споруд і мереж зобов’язані спеціалісти МКП “Хмельницькводоканал”, та досягнути успіху у цій важливій справі можливо лише за умови правильного користування каналізацією усіма громадянами міста.

Що це означає? Це означає, що в міську каналізацію дозволяється скидати не будь-що, що здатне увійти в отвір труби, а лише такі стічні води, які не призведуть до порушення роботи каналізаційної мережі та споруд, які є безпечними для обслуговуючого персоналу і можуть бути очищеними на каналізаційно-насосних станціях.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ?

  • у першу чергу, необхідно відділяти тверді відходи від рідких;
  • неприпустимо засмічувати очисну систему такими відходами і в таких обсягах, з якими вона просто не здатна впоратися;
  • дбати про належний технічний стан встановлених у квартирі санітарних приладів;
  • оберігати трубопроводи каналізації та водопостачання від впливу високих температур, можливих механічних чи будь-яких інших пошкоджень, які можуть вплинути на нестабільну роботу мереж.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ!!!

  • зливати в унітази, раковини й умивальники легкозаймисті рідини й кислоти;
  • кидати в унітази пісок, будівельне сміття, сухі й розведені будівельні суміші і їх залишки, ганчірки, вату, предмети особистої гігієни, крім туалетного паперу, кістки, скло, солому, овочі, фрукти, скол льоду, металеві й дерев’яні предмети;
  • скидання в каналізацію харчових відходів, стічних вод, у яких можуть міститися радіоактивні речовини, солі важких металів та бактеріальні забруднення;
  • користуватися сантехнікою (умивальниками раковинами, унітазами, ванними, душовими тощо) до усунення у неї засмічень, якщо такі виникли;
  • усувати засмічення у трубах шляхом використання непридатних для цього засобів (напр., металевим дротом). Використовувати можна лише відрізки труби невеликого діаметру (до 25 мм) або твердий гумовий шланг.

У разі виникнення несправностей у роботі систем водопостачання та водовідведення потрібно негайно повідомити про це у аварійно-диспетчерську службу МКП “Хмельницькводоканал” за номерами телефонів: 1567 або 78-75-10.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS